гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Френски език

Националната олимпиада по френски език

Единадесетокласничката Даница Христова е класирана на второ място в Националната олимпиада по френски език (резултатът й е само 2.5 точки по-нисък от този на победителя в нейната възрастова група), трета е съученичката й Димана Георгиева. Достойно представяне записаха и 9-класничките Радостина Джагалска, Никол Станоева и Катерина Петрова.

Даница е втора и в националния кръг на Националното многоезично състезание в групата с английски като втори чужд. В първия етап учениците слушат текст на изучавания от тях първи чужд език, а след това го преразказват на втория. Във втората част извличат основната идея от текст на първия чужд език и съставят по тази тема свой на втория.

Даница Христова и Димана Георгиева изучават френски език като основен, а английски като втори чужд. Имат участия във франкофонското състезание „Маратон по писане“, активни са и в дейности по „Еразъм+“, притежават сертификат за владеене на езика – ниво В1 за Даница и В2 за Димана. Техни учители по френски език в ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ са Красимира Губеркова и Адриана Мъглова, на деветокласниците преподава Станислава Стойкова.

До края на месеца Даница Христова очаква резултати за представянето си в 3 конкурса – два по превод и един по литература.

Близо 20 призови отличия в олимпиади и конкурси по превод са донесли на своето училище ученици от френските паралелки през последните 5 години. За този период гимназията има и двама лауреати на Националната олимпиада по езика.

 

 

                    Обучението по френски език дава възможност за:

 

- успешно полагане на изпит DELF и получаване на международно призната диплома от Министерството на националното образование на Република Франция;

 - сътрудничество с френски образователни и културни институции в България;

 - провеждане на езикова практика със сродно училище в гр. Бон - Франция;

 - осъществява се билингвално обучение по история, химия и биология.

                                                      ОТНОВО СМЕ ГОРДИ ЗЛАТАРОВЦИ!
Френски език

     Първо място за Мила Пенева от 11 д и трето за Анастасия Стоева от 12 д клас на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, Велико Търново в конкурса по превод на проза за ученици от френски езикови гимназии, организиран от Сдружението на преводачите и ИК „Колибри” . В този конкурс с  дългогодишна традиция, който е активно подпомаган и от Френския институт в София, тази година  бяха предложени текстове от нобеловия лауреат за литература за 2014 година Патрик Модиано в първия и втория кръг, а в третия - от Ромен Ролан. В конкурса по превод участваха над 700 ученици от 16  училища.

     Първенците , сред които са ученичките на госпожа Адриана Мъглова, бяха излъчени  от жури в състав:

председател: Валентина Бояджиева, Сдружение на преводачите                                          

членове: Ев Бриан, Френски институт, Атанас Сугарев, „ИК Колибри“ 

      Тази година за пети пореден път освен превод на проза, беше включен и превод

на поезия, както и конкурс за илюстриране на превежданите текстове. 

      Преводите и илюстрациите на наградените са публикувани в специален сборник.

              ЗЛАТАРОВЦИ ОТНОВО СА СРЕД ФИНАЛИСТИТЕ НА КОНКУРСА "ПРОВАНС"  2016г.
Френски език

     

       За втори път  Кристине Иванова и Вежина Хаджиева от 11д клас на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров – В. Търново бяха сред финалистите на  конкурса „Прованс” за млади български поети , който се организира всяка година в края на месец май от Асоциация „Прованс – България”  и в който могат да участват с поема написана на френски език само  български гимназисти.

      На тазгодишното 14 издание на конкурса, чиято тема беше „Цветове”,  седемте  финалисти от цялата страна участваха в дискусия на френски език с журито , състоящо се от поети и творци от Прованс, както и  представители на Асоциацията.  В крайното класиране  Кристине Димитрова завоюва  3-то място , а Вежина Хаджиева се класира  на четвърто. Поемите на финалистите се  публикуват на Интернет страницата на асоциацията.

КЛАСИРАНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕГ

На националния кръг на олимпиадата по френски език, проведен на 19.03.2016 г.

в ГПЗЕ „Захари Стоянов“, гр. Сливен

Френски език

Място            Име                         Брой точки

 9 клас

16      Денислава Даниелова Тодорова        88

 10 клас

8     Преслав Иванов Пенев                        86   

11 клас

2  Ивайло Антонов Антонов                   90

9  Мила Чудомирова Пенева                    85,5

13 Миглена Свиленова Романова             81,5

16 Стефани Миленова Колева                  76,5    

 Ивайло Антонов Антонов от 11д клас, ученик на г-жа Адриана Мъглова, е класиран за международната олимпиада по френски език.
                УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕГ СПЕЧЕЛИХА ВТОРО МЯСТО НА ПРЕСТИЖНОТО НАЦИОНАЛНО ФРАНКОФОНСКО СЪСТЕЗАНИЕ „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА ЧЕТЕМ“
Френски език

      В месеца на франкофонията учениците  от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново спечелиха престижното второ място в състезанието “Предизвикателството да четем”. Десетокласниците Александрина Казакова, Преслав Пенев и деветокласниците Деян Аврамов и Йоана Йорданова, ученици на  Красимира Губеркова, успешно преминаха през всички етапи на конкурса, организиран от Френския културен институт в София. Финалният кръг на конкурса се проведе във Варна, където се състезаваха представители на езиковите гимназии от цялата страна, които изучават френски език. Всички участници в състезанието прочетоха в оригинал две от книгите на носителя на Нобелова награда по литература за 2014 година Патрик Модиано „Улица „Тъмните магазинчета““ и „В кафенето на изгубената младеж“.Младите франкофони отговаряха на въпроси по модела на телевизионното състезанието “Въпроси за един шампион”.

      Празниците на франкофонията във Велико Търново , продължиха с Франкофонското рали на 25 март и с конкурса по превод от френски на български език, който приключва през месец май.

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЧКАТА ТЕОДОРА ИВАНОВА СПЕЧЕЛИ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК

        Възпитаничката на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” остави зад гърба си дори и състезателите на Френската гимназия в София. Теодора е постигнала 91 от 100 възможни точки и така е заслужила званието „лауреат”.Лауреат от националната олимпиада е и Велина Попова, която се е класирала на второ място. Тя също е в 12 клас и на състезанието е постигнала 88 т. Двете момичета са спечелили правото да станат студентки във всеки университет в България, където се изучава френски език!Нашето училище има и едно трето място при единадесетокласниците. Спечелила го е Калина Иванова с 84, 5т. И трите момичета са ученички на преподавателката по френски език г-жа Елка Николова.

Френски език

20 УЧЕНИКА ОТЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ „ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ” ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА ФРЕНСКИ ЕЗИКОВИ ДИПЛОМИ

      Документите се издават от Министерството на националното образование на Франция. Учениците, които имат такава диплома, могат да учат в престижни университети във Франция и във френскоговорящи страни. Всички възпитаници на нашето училище са се справили с изпита, който има четири компонента - слушане, четене, писмено и устно изразяване.11 от учениците са единадесетокласници, а девет са в 12 клас. Всички са от паралелките с изучаване на френски език. Единадесетокласниците са покрили ниво Б1 от европейската рамка за владеене на език, а дванадесетокласниците – ниво Б2.Дипломите бяха връчени от Мадлен Аврамова, директор на „Алианс Франсез” във Велико Търново.

      Всяка година в Езикова гимназия има по една паралелка с първи език френски. Обучението дава възможност учениците да положат успешно изпита ДЕЛФ Б1, Б2 и да получат международно призната диплома за владеене на езика. Освен това тези, които изберат езика, могат да отидат на практика в средно училище във френския град Бон, област Бургундия, с което нашето училище договор за обмен.

Френски език

21 ученика от ЕГ"Проф. д-р Асен Златаров"се завърнаха от езикова практика във Франция

    От 25 май до 2 юни 2011г те посетиха град Бон, старата столица наБургундското херцогство, като участници в междуучилищен обмен между ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" и гимназия Кло-Мер. Учениците бяха настанени въвфренски семейства и това беше уникална възможност да усъвършенстват знанията и уменията по езика, като общуват със своите кореспонденти и техните родители, както и да се докоснат до традициите и бита на страната, чийто език изучават. Те участваха активно в училищния живот заедно с френските си приятели. Разгледаха с огромен интерес гимназията, запознаха се с организацията и провеждането на учебния процес, посетиха часове по френски език и литература, английски език, физика, химия, математика, включиха се активно в някои от тях. От френска страна бяха организирани посещения с образователна цел.

       Нашите ученици посетиха много културни и исторически забележителности в град Бон и областта Бургундия, като Хосписът в град Бон и средновековния град, обявени за паметници на културата, замъкав Брошон (който в момента е част от училището в Брошон), забележителностите на град Дижон, столица на областта, което им позволи да се докоснатдо средновековната и ренесансова история на Франция.Огромен интерес предизвикаха и посещенията в избата Мезон Жозеф Друен, където отлежават едни от най-качествените вина на света както и във фабриката за производство на сирена в Гогри.

Френски език

Първо място в състезанието "Предизвикателствотода четем"

 

 

   На 21.03.2011г. франкофони от цялата странапремериха сили на финала на състезанието “Предизвикателството да четем”, проведено за втора година в гр. Варна. Председател на журито беше една от авторките - г-жа Флоранс Кадие.

 

   Учениците от езиковите гимназии трябваше да прочетат книги от пет съвременни френски писатели в оригинал, да отговарят на въпроси свързани със съдържанието им, да покажат познанията си по езика. Преминавайки успешно през трите етапа на финалния кръг учениците от френските паралелки на ЕГ "Асен Златаров" Велико Търново заслужено спечелиха първото място. Като награда Елица Иванова, Калина Иванова, Пламена Димитрова, Кристина Димитрова и Стефан Иванов получиха много френски книги, а през месец юли те ще участватзаедно с авторите на произведенията в ателие за създаване на литературен текст.

Франкофония

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.