гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Програма "Еразъм+"

Програма "Еразъм+"

Заключителна онлайн среща по проект

Градовете на Европа :

огледала на миналото, образи на бъдещето

Заключителна онлайн среща на Езикова гимназия с партньорите й от проекта по програма „Еразъм+“ „Градовете на Европа : огледала на миналото, образи на бъдещето“ се проведе от 11 до 14 юни. В нея участваха по двама учители и двама ученици от четирите страни-участнички. Великотърновската гимназия беше представена от заместник-директора Тошко Христов, учителят по френски език Адриана Мъглова и от две ученички, изучаващи френски и английски - Даница Христова и Димана Георгиева от Х-Г клас. Всяко училище показа своите финални продукти – презентации и кратки филми, посветени на дейностите по време на проведените мобилности. Даница представи видеоматериали за изложбата, изготвена в Актовата зала на гимназията и за обобщените впечатления на българските ученици, участвали в срещите в Гренобъл (ноември 2018 г.) и Велико Търново (септември 2019 г.). Димана представи срещата в Букурещ (март 2019 г.), виртуалната среща в Каунас (март 2021 г.), както и свой кратък авторски филм със субтитри на френски за забележителностите на нашия град.

Освен за интересните дейности, организирани в сградата на  гимназията, по улиците на старата столица и в парк „Света гора“, чуждестранните партньори споделиха незабравимите си спомени от 3D - мапинг шоуто и от спектакъла „Звук и светлина“.

Учениците-участници в онлайн срещата на 11-14 юни подготвиха съвместна презентация на френски език „Идеалният град на бъдещето“ с акцент на географските особености и екологията, броя на населението, модерната архитектура и дигитализацията, необходимостта от запазване на историческото наследство и традициите.

Виртуален домакин на заключителната среща бе френското училище, подпомогнато в организацията на онлайн дейностите от младата литовска учителка по френски език Евелина Листова. Всички материали от двудневната онлайн среща ще бъдат публикувани в блога на проекта, подготвен от френското училище.

Програма "Еразъм+"
Програма "Еразъм+"

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АЗ“

Трета мобилност на проект по програма „Еразъм +“ :

„Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето”

(19-23 септември 2019 г.)

 

 

От 19 до 23 септември 2019 г. Профилирана езиковата гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” – Велико Търново беше домакин на 25 ученици и 9 учители от Франция, Румъния и Литва. Чужденците са наши партньори по проект на програма “Еразъм+” за училищно партньорство за краткосрочни мобилности, озаглавен “Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето”. Той е фокусиран в направленията културно-историческо наследство, изкуство, икономика и стратегии за устойчиво развитие. В него участват ученици от ПЕГ, изучаващи френски и английски език.

Гимназията ни си сътрудничи с училищата партньори от началото на септември 2018 г. След проведените срещи в Гренобъл (ноември 2018 г.) и Букурещ (март 2019 г.), на 20 септември 2019 г. в Ритуалната зала на Община Велико  Търново бе даден стартът на поредната трета мобилност “Велико Търново и аз”.

“Добре дошли във Велико Търново – град с над 7-хилядолетна история, град, който се слави с „накацалите“ една над друга къщи, с „прелитащите“ над р. Янтра мостове, с Арбанашките къщи – крепости, и не на последно място с уникалния аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”. За мен е чест и огромно удоволствие да ви поздравя от името на кмета на Община В. Търново Даниел Панов. Пожелавам ви да отнесете незабравими спомени от историческата и духовна столица на България”, каза в приветствието си Пенка Игнатова, директор на общинската дирекция “Образование, младежки дейности и спорт”. Директорът на училището Смилена Тодорова също поздрави гостите и благодари на Общината за подкрепата. В музикална програма участваха учениците Йоана Гърбова, Ани Попкръстева и младежка група от ансамбъл “Българче”. Ритуалната зала се оказа тясна за кръшното хоро, на което заедно се хванаха почти всички присъстващи.

Чуждестранните гости бяха включени в множество обучителни дейности за опознаване на забележителностите на старата столица, както и на бита и традициите на търновци през XIX - началото на XX век. По време своя престой учениците бяха настанени в българските семейства. Незабравими акценти в програмата на мобилността за тях ще останат : Нощта на Самоводската чаршия, Фестивала на занаятите, 3D мапинг шоуто “Царевград Търнов”, тържествата за Деня на Независимостта и спектакълът “Звук и светлина”.

Следващата мобилност предстои да се проведе в гр. Каунас, Литва, през пролетта на 2020 г. През май 2020 г. на заключителната пета мобилност, отново в Гренобъл, ще бъде представена изложба с продуктите на учениците от проекта.Програма "Еразъм+"
Програма "Еразъм+"
Програма "Еразъм+"

През 2018-2020 г. Профилирана езикова гимназия ще си партнира

с три европейски училища по проект на програма „Еразъм +“

Профилирана езикова гимназия започва работа по двугодишен проект по Ключова дейност 2 на програма „Еразъм +“. Координатор на проекта е Cité Scolaire Intenationale Europole – гр. Гренобъл (Франция). Партньори са ни Școala Centrală – Букурещ (Румъния) и Kauno Jėzuitų Gimnazija – гр. Каунас (Литва).

Проектът  „Градовете на Европа : огледала на миналото, образи на бъдещето“ ще даде възможност на учениците да изявят способностите си в няколко направления: историческо наследство, икономика, култура, изкуство, гастрономия,  стратегии за устойчиво развитие. Предвидени са по една мобилност във всяко училище. Първата мобилност ще бъде в края на месец ноември 2018 г. във Франция, а нашето домакинство ще е през септември 2019 г.

Продуктите, които ще изготвят участниците, ще включват текст, снимки, аудио и видеоматериали. Те ще бъдат представени на изложба по време на заключителната среща в Гренобъл през 2020 г. За работен език ще се използва френски.

Проектът се финансира от Европейската комисия. С посредничеството на Националната агенция (Център за развитие на човешките ресурси) Профилирана езикова гимназия ще получи 23 720 евро.

Програма "Еразъм+"
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.