гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Немски език

Три поредни години възпитаничка

на ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ е първенец

в Националната олимпиада по немски език!

С достойно представяне е и друга ученичка в гимназията

 

И в последната година от своето обучение в Профилираната езикова гимназия Есин Мехмедали е с най-висок успех сред своите връстници от цялата страна. Още като ученичка в 9 клас тя бе класирана на второ място, а в 10, 11 и вече в 12, е все първа. Съгласно регламента на олимпиадата, която се организира от Министерството на образованието и науката, тя е обявена и за лауреат. В предходните 2 учебни години Есин записа участие в националния кръг на олимпиадата на Гьоте институт – София, успешно защити свои разработки в два международни проекта - „Гутенберг“ и „Да изживеем Германия виртуално“, а пред немскоезична комисия към германската Централна служба за образование и Немското посолство в София разработка на тема „Изграждането на стени и разрушаването им – стените в историята и в главите ни/". Девойката е и сред активните участници в инициативи, организирани от немското Министерство на външните работи, Конференцията на министрите на културата на ФРГ и Германската служба за обмен на педагогически специалисти. От 2019 година до момента Есин Мехмедали е сред удостоените със         Стипендия за надарени деца от община Велико Търново.

„Есин е изключителна и като човек, и като ученичка. Дете като нея, талант като нея е изключителна рядкост! Преподавам й от 8 клас и виждам как израства със знания и умения пред очите ми. Изумително е как всяка учебна година успяваше да пребори свои връстници от различни училища в цялата страна“, каза учителката й по немски език Снежана Козарекова-Иванова.

Вчера дойде и добрата новина, че Есин е одобрена за стипендиант на Германската служба за академичен обмен В средата на май тя ще участва в Националния кръг на състезанието по немски език на ниво С1, организирано от издателство Клет. Само преди година знанията на Есин Мехмедали по немски покриваха цялото IV ниво за владеене на езика – В2 (при завършването на гимназията трябва да покриват част от него – В2.1).

 

11-класничката Ванеса Мюл е втора на Националната олимпиада по немски. Тя участва в престижното състезание още от 8 клас, когато е класирана първа по резултат. Най-добра сред връстниците десетокласници беше и през миналата учебна година.

Ванеса и Есин са сред учениците, отличени със стипендии от Ротари клуб – В.Търново, носители са и на почетните грамоти „Асен Златаров“ в своето училище.

 

Ванеса:

-       8 клас – I място

-       9 клас – VI място

-       10 клас – I  място

-       11 клас – II място

 

Немски език

Обучението по немски език осигурява възможности на учениците за:

 

- постигане на високо ниво с цел получаване на международна немска езикова диплома (DSD) за продължаване на образоването в чужбина;

- осъществяване на билингвално обучение по история, химия, биология;

- ежегодно участие в езикови практики в немски училища – партньори  от град Зангерхаузен, Германия;

- удостояване на най-изявения десетокласник от ръководството на гимназия“Гешвистър Шол” със стипендия за един срок;

- постигане на високо ниво на владеенена немски и английски език, предоставящо възможност на двама ученици да се обучаватедна година като стипендианти в международните класове на гимназия “Шилер” – гр. Марбах.

Немски език

ПРОЕКТ  "BULGARIEN LIEST VOR"

       Учениците от 8в и 8г клас с изучаване на немски език като първи чужд език се включиха през учебната 2015/2016 г. в националния проект „Bulgarien liest vor“.

       Целта на проекта е да се засили мотивацията за четене на оригинална литература на немски език, да се събуди интереса на учениците към литературни произведения, които разглеждат младежки теми.

       Проектът се провежда на три етапа. В първия етап участваха 16 ученици. Те четоха пред останалите си съученици откъси от книгата „Rico, Oskar und die Tieferschatten“. Kато победители на класовете за втори кръг бяха избрани Бояна Узунова и Божидара Кънчева.

       На  втория кръг на състезанието почетни гости бяха госпожа Ева Цик, консултант по немски език от  Езикова гимназия,гр.Ловеч и госпожа Ане Щурм, лектор във Великотърновски университет. Те  бяха и членове на журито. Мирела Ангелова от 8г и Магдалена Тодорова от 8в подготвиха презентация и изключително увлекателно и артистично запознаха своите съученици със сюжета и автора на книгата.

       След като победителите на класовете прочетоха нови откъси от книгата пред публиката за участие в националния кръг бе избрана Бояна Узунова.

       На 24.06.2016 в Бургас се проведе финалния кръг на проекта. В него се състезаваха ученици от 17 езикови гимназии в България. Със своето безпогрешно и изразително четене Бояна Узунова от VIII в клас спечели публиката и журито и стана национален победил. Тя бе наградена със сертификат за участие и оригинални книги на немски език.
ВРЪЧВАНЕ НА DSD ДИПЛОМИ
Изпитът...
Тържествено връчване на дипломите!

       22 ученици от 12 клас се явиха на изпит по немски език за международен езиков диплом през декември 2015г., за който се готвят от 10 клас в специален DSD-клас.

      На 06.12.2016г. бе проведен писменият изпит в международен мащаб. Езикова гимназия е едно от 23-те DSD-училище в страната. На 15 и 16.12.2016г. беше устният изпит в присъствието на г-жа Ева Цик, координатор по немски език към Консултантския отдел на Немското посолство:

      От 22 кандидати, 21 получиха дипломи. Те бяха връчени на 10.05.2016 в залата на общината, в присъствието на много гости от кметството, общината, Инспектората по образование, Консултантски отдел към посолството на ФРГ.

      Гимназията се доказа като сериозен обучителен център за немски международен езиков диплом, като развитието през годините е трайно възходящо.

ПРОЕКТ ЛЕЗЕФЮКСЕ 2016

      Проектът Lesefüchse се провежда за втора година в България. Състои се в три кръга – училищен, национален и интернационален. В процеса на проекта се прочитат четири, актуални в момента в Германия, младежки книги, които след това биват дискутирани от участниците. В първия кръг в нашето училище взеха участие шест души, като само един от тях трябваше да бъде избран и да продължи в следващия (национален) кръг. Бяха представени четирите книги, като върху тях се проведе и дискусия.

       На Националния кръг в град София победителите от различни училища в страната бяха разделени на три групи. Проведоха се три дискусии, от които се избра един ученик, който ще представи България на интернационалния кръг.Представител на нащето училище беше Милка Люцова от 10в клас В публиката бяха не само учители, но и съученици на победителите, както и доброволци от Германия. Атмосферата бе спокойна и приятелска. Всеки един от победителите, също и от придружителите, показа желание за самоусъвършенстване в сферата на езика, за завързване на нови приятелства и много любов към книгите.

 

ОТНОВО ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОЛИМПИАДИ!

                     Успехи на учениците, изучаващи немски език 

  1. Марианна Миланова, 9в клас - 3то място на национален кръг на Немската Олимпиада
  2. Андриан Серафимов, 9в клас - 13 то място на национален кръг на олимпиада по немски език на МОН
  3.  Милка Люцова, 10в клас - спечелена стипендия на олимпиадата към немското посолство - 1 месец в Германия
Немски език

   Ученици от гр. Зангерхаузен, Германия 

гостуваха в Езикова гимназия                                                    

   11 германски ученици и двама учители гостуваха за седмица в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Младите хора са на възраст от 14 до 17 г. и са възпитаници на гимназия “Гешвистер Шол” в гр. Зангерхаузен, с която нашето училище поддържа договорни отношения от 2005 г. Всяка година двете гимназии си разменят ученически групи, като децата и преподавателите се настаняват в местни семейства.По време на престоя си германските ученици посещаваха учебни часове, заедно със своите връстници. Учениците, изучаващи френски език,участваха в двуезичен урок по биология, а тези, владеещи руски и испански,посетиха часове по съответните езици. Гостите учиха също химия на английски език и история на немски език.

 

   За да опознаят българската култура и традиции, бяха организирани екскурзии из страната.Нашите гости посетиха гр. Трявна, Дряновския манастир, Етнографски комплекс “Етъра”.Нашите възпитаници, заедно с новите им приятели от Германия,организираха прощален обяд с традиционни кулинарни изкушения за двете държави. На трапезата намериха място българската баница и традиционните кюфтета, а нашите гости се представиха с коледен щолен, различни салати и сладкиши. Питки, торти и различни родни гозби приготвиха заедно българските и немските ученици, катоподредиха произведенията си в малка експозиция, която след това дегустираха

12 ученици от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”получиха немските си дипломи

Немски език

   На 29.04.2011г. 12 ученици от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”получиха на официална церемония немските си езикови дипломи. Половината от тях са постигнали ниво B2, което им дава правото да работят в Германия. Останалите са издържали най-високото ниво по европейската езикова рамка - C1. Този документ им дава правото да учат във всеки университет в Германия.

Единадесетокласничката Мария Стояноваот Езикова гимназия спечели международната олимпиада по немски език

Немски език

   Олимпиадата е за възпитаници на езиковите училища от цял свят. Организира се от образователното министерство на Германия и службата за педагогически обмен при германското посолство в София. За отличното си представяне Мария получава едномесечен престой в Германия, по време на който талантливото момиче ще опознае културните и исторически забележителности в Бон, Кьолн, Берлин и Мюнхен. Като част от международната ученическа група, в която ще бъдат включени най-добре представилите се ученици от цял свят, нашата възпитаничка ще има възможност да се запознае с обществените отношения в страната, както и с начина на живот на местните хора.

   За участие в олимпиадата сапоканени ученици от 11 клас на всички езикови гимназии в страната. В първия етап са се включили 400 деца. Всички те е трябвало да пишат есе по 4 зададени теми. Мария е разсъждавала на немски над мисълта на древногръцки философ “Не знам дали историята се повтаря, но хората трудно се променят”. Разработките са били оценявани за оригиналност, високо владеене на езика и точна аргументация в защита на темата. В есето си възпитаничката на ЕГ"Проф. д-р Асен Златаров" чрез примери от човешкия характер и световната история обяснява какви грешки не трябва да допускаме ние хората, за да не се стигне до трета световна война.

   На втория етап от конкурса - устно събеседване в немското посолство у нас, са били допуснати 40 момичета и момчета. Комисията от трима германци е избрала 8 ученици от страната, които са поканени на едномесечното пътешествие, като сред тях е и Мария. По време на 20-минутното интервю на перфектен немски, Мария е отговаряла на въпроси, свързани с политическите отношения между Германия и България, отношенията на Ангела Маркел и гръцкия министър-председател за подкрепата на ЕС към Гърция, образът на българската жена пред Европа и света, сексскандалите в католическата църква и др. Изпитващите са се интересували в какви училищни и обществени организации членува тийнейджърката.

   Това е поредният успех на Мария в изучаването на езика на Гьоте. През миналата учебна година също с есе и устно събеседване тя спечели тримесечна стипендия за обучение в партньорското училище в гр. Зангерхаузен. През май м.г. стана първа в Националната олимпиада за креативно писане на немски език, организирана от посолството на Германия у нас.

   По време на презентацията с отличната си аргументация и позитивност чаровното момиче спечели и наградата на публиката. Тогава Мария е писала на тема “Вода”, като в есето си отправила призив от името на малката капчица вода към човечеството да пази животворната течност.

   Мария Стоянова е възпитаник на дългогодишната преподавателкапо немски език Ренета Рашева. Нашата ученичка има амбицията да кандидатства в университет в Германия или Австрия, като на този етап я влече журналистиката. "Обичам да пиша, но в същото време ми харесва да работя в полза на хората"- признава нашата единадесетокласничка.

   Вече втора година членува в лидерската академия за момичета, където заедно със свои връстници от цялата страна усъвършенства лидерските си умения и работи по проблемите на екологията и обществените отношения. Мария се обучава в специален клас на Езикова гимназия, който тази есен ще положи изпит за немска езикова диплома. С този документ великотърновката има възможност да кандидатства във всички университети в света, в които обучението се осъществява на немски език.

Октомври 2010 - в Зангерхаузен, Германия

Немски език

   Преди броени дни от първата си езикова практика се завърнаха 10 ученика от 9 и 10 клас на ЕГ”Проф. д-р Асен Златаров” Велико Търново. Те участваха в програмата за ученически обмен с гимназия „Гешвистер Шол” в гр. Зангерхаузен, Германия, с която българското училище е в партньорски отношения от 2004 г.

   Нашите възпитаници, обучавани в специалните класове за напреднали (Leistungsklasse ) на ЕГ , очароваха немските преподаватели не само с отличното владеене на немски и английски език, но и със задълбочените си знания по останалите предмети.Ето и споделени преживявания на наши ученици:

    Катерина Баланова „Всеки ден ставахме рано ( закускатавкъщи е задължителна в немското семейство) и отивахме на училище с нашите домакини. По-голяма част от часовете бяха особено интересни за нас, защото не са включени в нашата образователна система, като политика и икономика. Часовете прекарани в училището бяха удоволствие за нас. Освен това бяха организирани екскурзии с образователна цел като напр. посещението в концентрационния лагер Дора, който е бил по-скоро работнически и в него са се произвеждали ракети и други боеприпаси за въоръжаването на немската армия”

   Мария Стефанова : „Оборудвани с манти, каски и фенери се спуснахме на 283 м. под земята, за да се разходим в миньорската шахта на Ветелроде, недалеч от Зангерхаузен. С миньорско влакче пропътувахме 1000 м до подземна галерия от 19 век, където с помощта на нагледни средства ни запознаха с развитието на основния до преди век поминък за населението на региона. Впечатлихме нашите домакини с вкусни български ястия – боб, баница, шопска салата, таратор и с програмата, която бяхме подготвили за сбогуване – кокетен женски народен танц, български хора, в които се включиха и немските ни приятели. Раздялата бе трудна и сърцераздирателна, но в нас ще остане споменът за една незабравима седмица и многото нови приятели, с които ще продължим да комуникираме от разстояние.”

 

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.