гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

НОВИНИ

Ден на храбростта

На 7 май, 2024 г., в изпълнение на дейност по национална програма "Изучаване и съхраняване на историята и традициите на българската армия", в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ , гр. Велико Търново, беше отбелязан тържествено 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Прожектирани бяха видео материали, от които учениците се запознаха с традициите по отбелязване на празника, както и документални филми за военните ритуали, свързани с тържественото му отбелязване.

В специална витрина са поставени изображение на Ордена "За храброст" и текста на военната клетва, заедно с българския национален трибагреник и копие на българско бойно знаме.

Беше открита временна експозиция с оригинални предмети, снимки, ордени "За храброст", наградни знаци и оръжия, осигурени от г-н Йончо Боянов, координатор на проекта.

На паметника на първия български генерал

На 25 април, 2024 г., в изпълнение на дейност по национална програма "Изучаване и съхраняване на историята и традициите на българската армия", група ученици от 12 клас, изучаващи История и цивилизации – профилирана подготовка, под ръководството на своя учител Йончо Боянов, посетиха и почистиха паметника на ген. Сава Муткуров в парк Марно поле.

Беше изнесена кратка беседа за живота и дейността на първия български генерал, след което се проведе дискусия за значението на неговото дело за българската армия и за нейната бойна слава.

Участваха Анна Андреева, Цветелина Захариева, Радостин Божков и Пресиян
Делинешев от 12 А клас и Антония Ганчева, Александра Димитрова и Ана
Орманджиева от 12 В клас.

ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ изпрати випуск’2024

 

         127 абитуриенти от 5 паралелки изпрати днес Профилираната езикова гимназия във В.Търново. Близо 70 от младежите и девойките от випуск’ 2024 завършват училище с успех над 5.50. Десетки родители и близки на абитуриентите дойдоха, за да споделят емоцията от последния ден в училище със своите пораснали деца. 3 са носителките на най-престижното отличие на ПЕГ. За своя отличен успех и високи постижения на национално и международно ниво по време на обучението си в гимназията почетен плакет „Аура“ получиха Ана Орманджиева от немската паралелка, Петя Узунова и Магдалена Бонева от испанската. С грамота „Асен Златаров“ бяха удостоени 27-ма абитуриенти. 14 ученици от випуска получиха международно признатата немска езикова диплома, 10 френска, а 23-ма – испанска.

         „Днес вие имате толкова много копнежи и неизречени желания. Щастието е навсякъде около вас и знам, че със сигурност ще ви докосне. Желая ви да бъдете здрави, винаги да намирате правилния път към успеха, за да сбъдвате мечтите си. Да се реализирате като достойни личности, които винаги да имат смелостта да гледат хората в очите. Убедена съм, че сте знаещи, можещи и готови да го докажете във всяка една точка на света“, каза в приветственото си слово директорът на гимназията Смилена Тодорова.

         Гост на тържеството бе директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община В.Търново Пенка Игнатова.

14 ученици от Езиковата гимназия взеха немска езикова диплома

 

14 ученици от Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ получиха немска езикова диплома, която дава възможност за обучение във всички университети в немскоезичните държави. От 50 години Постоянната комисия на министрите на културата и образованието на Федерална република Германия чрез Службата за обучение в чужбина към посолствата си в цял свят дава възможност на учениците, изучаващи немски език, да получат немска езикова диплома. В ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ по тази програма се работи почти 2 десетилетия.

„Изпитът се провежда всяка година в края на ноември. Всички се готвиха много активно още от 10 клас. Работата беше напрегната, но интересна. Изпитът е изключително труден, ниво В2/С1 и е в две части: писмена и устна. Проверяват се и четирите езикови дейности: четене, слушане, писане, говорене“, поясни учителят по немски език Надка Яначкова.

Новини

Лауреатско звание и пет отлични оценки донесоха от националната олимпиада по испански ученички от Езиковата гимназия

 

         12-класничката Петя Узунова е удостоена със званието „лауреат“ на националната олимпиада по испански език, организирана от МОН за учебната 2023/2024 година. Решението за имената на неговите носители взема Националната комисия за провеждане на олимпиадата, сформирана със заповед на министъра на образованието и в изпълнение на Регламента за провеждането й. Работата на Петя Узунова е оценена с 6.00, а отлични оценки 5.50 и 5.75 получиха съученичките й Магдалена Бонева и Лили Бояджиева, както и единадесетокласничките Мария Иванова и Елена Иванова. Техни учители по езика са Снежина Стефанова и Венета Ботева. За Петя Узунова и Магдалена Бонева това е поредното успешно представяне в престижния форум. Още през 2022 година те се класираха на челно място, а през 2023-та Магдалена бе удостоена със званието „лауреат“. 28 призови места от националната олимпиада по испански език донесоха за своето училище златаровци през последните 5 години. 11 от възпитаниците на гимназията са лауреати.

Новини

Седмица на британската култура и литература в училище

Музикалният поздрав на Деян Караатанасов и Стоян Георгиев от X Б и Сияна Савчева от VIII Б даде старт на събитията.

          От 22 до 26 април учениците се впуснаха във вълнуващи игри и приключения. Разделени по отбори, деветокласниците рисуваха и отгатваха идиоми, а техни съученици от десети и единадесети клас показаха завидни познания за англоезичните страни като играха на асоциации и участваха във викторини. Под звуците на любими британски хитове, златаровци се насладиха на кулинарна изложба, опитаха типични ястия, приготвени от свои съученици, и си спретнаха чаено парти. Специално изработената телефонна кабинка беше основен акцент и бързо се превърна в любимо място за снимки. По случай деня на Шекспир възпитаниците на гимназията бяха предизвикани да открият известни фрази на автора и самите те да влязат в ролята на поети. Ученици от XI клас рецитираха монолога на Хамлет, а водещите Антон Христов и Ева Захариева – XI Б, облечени като шекспирови герои, ни пренесоха в епохата на Ренесанса. Пламена Лазарова от XII А беше отличена в литературния конкурс с поемата си „A heart locked in a box”. За финал талантливите танцьори Станислава Ковачева – XII A, Калоян Колев – XI В, Радостин Станков – X Д и Елица Станоева – IX Д ни върнаха обратно на родна земя с фолклорен танц и за пореден път доказаха, че по-хубаво от българското няма.

Хандбалният отбор на Езиковата гимназия – втори

в страната на Ученическите игри за девойки XI  и XII клас

 

Много силно представяне записаха златаровки във финалите на игрите през тази учебна година. На терена излязоха Мартина Тодорова, Андрея Анчева и Александра Халваджиева от VIII  клас, Валерия Симеонова, Дария Иванова и Виктория Козарева от Х и единадесетокласничките Наталия Дечева, Никол Русева, Ивет Иванова и Ани Личева. Ръководител на отбора е учителят по физическо възпитание и спорт Веска Димитрова. Срещите се играха в Габрово по системата „всеки срещу всеки“, решаваща бе головата разлика. За финалите се класираха 6 отбора, но два от тях не се явиха. Съперници на великотърновки бяха Националната Априловска гимназия, Английската езикова гимназия в Русе и Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика в Свиленград.  Първата среща на златаровки бе с отбора на домакините. Нашите девойки водеха в края на първото полувреме, но двубоят завърши само с една точка повече за съперника на болярките – 26:25. Последваха два победни мача – срещу състава на Свиленград (29:18) и срещу Английската езикова гимназия (20:32), в които превъзходството на златаровки се запази през цялото време.  С 20 точни попадения за тима на великотърновки в трите мача се разписа Мартина Тодорова, 18 има Дария Иванова         , по 15 отбелязаха Наталия Дечева и Андрея Анчева, 10 гола има Никол Русева. Под ръководството на Веска Димитрова тимът на гимназията в същата възрастова група спечели сребърните медали на игрите по хандбал през учебната 2012/2013 година и при девойките VIII-Х клас през учебната 2014/2015 година. 

Испанските паралелки спечелиха аплодисменти за 2 свои инициативи през седмицата

 

         Презентация на собственоръчно приготвени традиционни испански ястия в един учебен час направиха ученици от 9 „д“. Проектът Cocinero jefe е свързан с темата на урока. Желание за участие заявиха 3 отбора от паралелката. Всеки от тях предварително бе подготвил в домашни условия испанско ястие, за което разказа пред своите съученици и гости. Богата лексика, ясна артикулация и оригиналност при изпълнението на заданието заложиха като критерии деветокласниците. Задължително условие бе  разкриването на историята на ястието и на тънкостите по време на готвенето. В дегустацията в класната стая бяха включени паеля с пиле, шишчета с различни съставки, мини кексчета и вкусен крем с 3 вида сметана и пандишпанов блат. В ролята на жури влязоха всички ученици от паралелката и гостите.

         Другата иницитивата на изучаващите испански в гимназията бе честването на Деня на книгата и празникът на Сан Жорди. Традицията идва от древността и се свързва с легендата за св. Георги. Векове наред първо в Каталуня, а после и в други части на Испания хората посещават книжарници и щандове за книги, за да купят и подарят на свои близки и приятели, даряват се и рози. Празникът се чества на 23 април и от десетилетия се отбелязва като Световен ден на книгата и авторското право. Розата е символ на красотата и любовта, а книгата на знанието, културата и образованието. 

Единадесетокласници се срещнаха с гост - лектор от Белгия

 

Ученици от  XI Б клас участваха в тренинг за кариерно ориентиране с лектор от чужбина. Гостът от Белгия предложи на девойките и младежите метода „Lego Serious Play“. Джонатан Уилс има богат опит по отношение подкрепата за професионално ориентиране и избор на специалност на ученици от горния курс. Срещата с него единадесетокласниците проведоха в два последователни дни в училище.

Франкофоните от Езиковата гимназия с награда от престижен театрален фестивал

 

         Награда за най-добра колективна интерпретация спечели театралната трупа от френските паралелки на ПЕГ „ Проф. д-р Асен Златаров“ по време на XXVII-то издание на Националния фестивал за франкофонски училищен театър „ Франкофонски сцени в България“. 8 състава от езикови училища в София, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Перник представиха пиеси на тема „Другия“. Златаровци от VIII и IX клас поднесоха на публиката „Търсачи на думи“ („Les fossoyeurs“) на Мерлин Вервайе. В основата на сюжета е заплахата над думата „мир“, която може да изчезне, защото е остаряла. Благодарение на един от героите обаче това на се случва и думата е спасена. Трупата е създадена в Профилираната езикова гимназия по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, неин ръководител е учителят по френски език Венета Кирякова.

         Фестивалът се провежда от 1993 година по инициатива на Асоциацията на преподавателите от и на френски език и Френския институт в София. По-късно към тях се присъединява и Алианс Франсез. Пандемията прекъсва традицията през 2020 –та, но е възстановена през 2024-та, когато се навършиха 30 години от присъединяването на страната ни към международната организация на франкофоните. Домакин на фестивала преди броени дни бе Варна.


В деня на Земята пъстри цветя разцъфнаха в двора на Езикова

    С почистване на територията около гимназията и засаждане на цветя в двора на училището започна пролетната акция на Ученическия съвет.

Новини
С много ентусиазъм и добро настроение отговорниците на паралелките от VIII до  XI клас, доброволките от IX „а“, училищният персонал, директорката Смилена Тодорова и педагогическият съветник Виолетта Найднова запретнаха ръкави и задружно се включиха в традиционната за гимназията инициатива.

Ден на Земята

 

         Повече от 50 макета, постери и презентации създадоха ученици от IX и Х клас в Профилираната езикова гимназия по повод Световния ден на Земята. Инициативата в подкрепа на нашата планета и запазването й води своето начало от 1970-та, когато се чества за първи път в САЩ. От началото на 90-те години на миналия век и България става част от държавите, в които с различни инициативи деца и възрастни подкрепят усилията за преодоляване на глобалните и изключително сериозни екологични предизвикателствата. Младежите и девойките са получили своето задание за работа седмица преди пролетната ваканция от учителите по биология и здравно образование. Част от тях са работили индивидуално, а други в екип. Проучили са екосистеми от региона и са описали растителните и животински видове, които съществуват там. Информацията е оформена в презентации и постери, които подредиха на различни места в гимназията.

12-класничката Ана Орманджиева е лауреат на националната олимпиада по немски език

 

         Ученичката от Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ получи оценка Отличен (6.00) на националния кръг на Националната олимпиадата, която Министерството на образованието и науката организира всяка година.

         „Ани е сред активните ученици в училище и за петте години на обучение в гимназията постигна впечатляващи резултати. Участва с огромно желание и отговорност във всички инициативи. Изключително деликатна, внимателна, всеотдайна и съпричастна. Успехите на Ани по езика започнаха още в IX клас“, разказа учителят й по немски език Надка Яначкова.

         „Участието в олимпиадите през всички години ме обогати със знания не само в областта на езика и ми даде увереност в прилагането им на практика. Да, трудно е, но постижимо“, обобщи Ана Орманджиева. Девойката защити международно признатата немска диплома за С1, владее английски език на същото високо ниво.

Новини

Отборът на ПЕГ е зонален първенец по хандбал в Ученическите игри през тази учебна година

 

Брилянтно точно изпълнение на осмокласничка от английската паралелка донесе победа на Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Водени от учителя по физическо възпитание и спорт Веска Димитрова девойките победиха Националната априловска гимназия на финала в Габрово, където се проведе оспорваният двубой. В редовното време той завърши с равенство 18:18. След 9-метров наказателен удар Мартина проби защитата на противника и изведе златаровки към победата. Междузоналният кръг е насрочен за идната сряда, 24 април, отново в съседния областен град. Срещу великотърновките ще се изправи победителят от двубоите между отборите на Северозапада – Монтана, Враца и Видин.

Новини

 Традиция с хора в Езиковата гимназия

         От година и половина учениците в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново посрещат почивните дни с хора. Всеки петък преди последния час, когато е второто голямо междучасие, младежи и девойки от VIII до XII клас се събират в двора на училището, за да играят народни танци. Идеята е на учителя по български език и литература Людмила  Бяливанова, която започна инициативата с предходния випуск, на когото преподаваше – родените през 2001 г. Споделянето на танците в училищния двор допринесе за по-бързото опознаване на поредния випуск (родените през 2006 година), за когото първите две години в гимназията преминаха в онлайн обучение по време на пандемията. Така първоначалната идея на голямото хоро се видоизмени и увлече ученици от всички класове. За музикалното оформление от началото на инициативата отговаря учителят по история и цивилизации Драгомир Дачев. „Идеята за хората е страхотна – от една страна това е наш опит да мотивираме учениците в голямото междучасие да излязат на открито, да танцуват и да споделят време заедно. Това допринася за сплотяването помежду им, както и за създаването на привързаност към училищната идентичност. И не на последно място – на тях им харесва – постоянно ме срещат по коридорите и ме питат – ще има ли хора, кои от тях ще избера тази седмица, може ли да бъде точно определено и предложено от тях“, разказа Драгомир Дачев. 

         Инициаторите са изключително стриктни и отговорни към установената вече традиция, защото хора се играят и през зимата – в салона на училището или във фоайето на главния вход. В случаите, когато г-н Дачев отсъства задачата за музикалното оформление се възлага от него на ученик. Когато пък участващите започнат да се отегчават и броят им да намалява, учителите предлагат варианти на танци, с които да върнат мотивацията. Така например през миналата учебна година по време на Деня на ученическото самоуправление – 1 юни – имаше организирано състезание между випуските за най-дълго хоро, а в началото на миналия месец се извиха патриотично  и женско хоро. 

Ученички гостуваха на малчугани, за да им покажат

пътя на хляба до трапезата

 

Осмокласничката Дилек Евтимова и деветокласничките Любослава Исаева, Сияна Величкова, Славена Димитрова и Яна Цонева станаха част от съвместен проект на гимназията и Центъра за подкрепа за личностно развитие при Общинския детски комплекс във Велико Търново. Инициативата е част от месеца на кариерното ориентиране "Мисля за моето бъдеще", в който се провеждат групови и индивидуални консултации. Тази година кариерният консултант Даниела Марова и педагогическите съветници на гимназията подготвиха съвместна инициатива, ориентирана към малчуганите от ДГ "Соня". По време на гостуването децата се запознаха с пътя на хляба до нашата трапеза и с професиите на хората, които участват  в целия процес. В ролята на героите от "Житената питка" се превъплатиха 5-те ученички. Дилек, Любослава, Сияна, Славена и Яна заслужиха бурните аплодисменти на любознателните малчугани и след като свалиха костюмите оцветиха заедно своя любим герой от приказката на Ангел Каралийчев.

Публична изява на театралното студио на испански език


На 20 март 2024 г. възпитаници на ПЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ от Театралното студио на испански език представиха в читалище “Искра“ пиесата „Герника” на испанския драматург Фернандо Арабал, адаптирана от техния учител по испански език Маурилио де Мигел Лапуенте. В началото на месец март на XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език нашата театрална спечели награда за „Най-добра сценография“. Групата работи от началото на учебната година по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“.

 

Участие в представлението взеха Ина Матеева, Магдалена Вангелова и Никол Петкова от 12Д клас, Елена Иванова и Симона Цветанова от 11Д клас, Сияна Величкова от IX Д клас и Никол Иванова от VIII Д клас. Пламена Колева от IX Д клас се грижеше за озвучаването и сценичните ефекти. Нашите ученици впечатлиха великотърновската публиката не само с добрата си игра, но и с невероятната си дикция на испански език, който изучават в гимназията. Заслужиха си бурните аплодисменти!

Седмица на франкофонията

се проведе в Профилираната езикова гимназия

 

         Пъстра поредица от интересни събития за цялата училищна общност организираха и тази година възпитаниците на френските паралелки и техните учители по езика. Празникът на френския език обедини култура,  ценности на мира, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно многообразие, празнувани от френскоговорящите по целия свят.

         Учениците от VIII и IX клас участваха в играта „Свържете цитатите“ в която петима представители от всеки клас трябваше да приключат за едно 10-минутно междучасие. Във фоайето на първия етаж франкофоните монтираха фотопавилион, в който всеки желаещ може да направи снимка със своята най-добра френска визия и да участва в конкурс. В програмата на Седмицата на франкофонията бяха включени още решаване на кръстословица, изработване на плакати, посветени на историята и културата на Франция. На огромен интерес се радва играта “Разменете позитивни мисли”, при която рано сутринта на входа на гимназията всеки желаещ изтегли клечка с номер и имаше за задача да намери нейната точна половина. Аплодисменти събраха певците от френските паралелки, както и учениците от театралната трупа на френски език, които представиха пиеса.

 

Успех на театралното студио на испански език

 

Награда за „Най-добра сценография“ на XXIV Национален фестивал за училищен театър на испански език спечелиха възпитаници на ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” гр. Велико Търново.

Събитието бе организирано от отдел "Образование" на Посолство на Испания в България от 28 февруари до 1 март 2024 г. Тази година фестивалът се проведе в Бургас. В него взеха участие 25 училища от цяла България, в които се изучава испански език.

Възпитаниците на Езиковата гимназия се състезаваха в категория А за ученици, чийто първи чужд език е този на Сервантес. Там участие взеха театрални групи от София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе и Дупница. Възпитаниците на Езикова гимназия представиха пиесата „Герника” на испанския драматург Фернандо Арабал, адаптирана от техния учител по испански език Маурилио де Мигел Лапуенте.

Ролите се изпълняваха от Ина Матеева, Магдалена Вангелова и Никол Петкова от 12-Д клас, Елена Иванова и Симона Цветанова от 11-Д клас, Сияна Величкова от IX-Д клас и Никол Иванова от VIII-Д клас. Пламена Колева от IX-Д клас се грижеше за озвучаването и сценичните ефекти.

Учениците ни впечатлиха журито не само с добрата си игра, но и с невероятната си дикция на испански език.

Групата се ръководеше от испанския учител в гимназията, Маурилио де Мигел Лапуенте, който подготви учениците и ги подкрепяше през цялото време.

 

                                                Мартенска благотворителна акция

 

         За втора поредна година учениците, учителите и служителите на Езиковата гимназия участват в благотворителния мартенски базар в подкрепа на една благородна кауза на ОУ “Христо Ботев“. Миналата година успяхме заедно да осъществим мечтата им за създаване на „Кът за детско творчество“

 

        Сега децата  от село Ресен  мечтаят за озвучителна техника, с която на празниците им да звучи музика. В момента те  разполагат с такава, която е остаряла и често на тържествата създава неудобства.

 

        Във фоайето на първия етаж са  подредени красивите символи от бели, червени и пъстри вълнени конци, изработени с много любов от цялата училищна общност на основното училище в близкото великотърновско село. След приключването на благотворителната инициатива  златаровците ще дарят на училището в Ресен средствата, събрани от продажбата на мартеничките.

     

11 млади русисти участваха в „ Русский медвежонок“

 

11 възпитаници на Профилираната езикова гимназия „ Проф. д–р Асен Златаров“ участваха в международното лингвистично състезание „Русский медвежонок“. То се провежда повече от 2 десетилетия, а ученици от паралелките с руски като втори чужд език в ПЕГ защитават знания за шести път. През тази учебна година интерес към него заявиха близо 608 000 души, изучаващи руски език в различни страни по света. С най-много точки (116) сред учениците на ПЕГ е деветокласникът Александър Георгиев, неговият съученик Александър Христов има 84. Двамата са работили в конкуренция с 24 919 свои връстници. Представители на Х клас бяха Тияна Гатева (63т.), Ива Миленкова (56т.) и Стоян Георгиев (45т.). Много добро  представяне записаха и учениците от XI клас Наталия Дабева (113 т.), Станислава Цветкова (100т.) и Ивет Иванова (65т.). Знанията за XII клас защитаваха Миглена Сариди (106т.), Красиана Атанасова (66т.) и Божидара Станкова (47т.).

         Учители по руски език в Профилираната езикова гимназия са Пенка Узунова и директорът Смилена Тодорова.

Новини

Празник на ПЕГ

 

66-тата годишнина от създаването на Профилираната езикова гимназия и 139 години от рождението на патрона проф. д-р Асен Златаров отбелязаха учениците и учителите във великотърновското училище. Тържеството уважиха зам.-кметът по хуманитарните дейности на община Велико Търново Нейко Генчев, председателят на Общинския съвет в старопрестолния град Венцислав Спирдонов, старши експертът по чужд език и майчин език в Регионалното управление на образованието Вера Петрова. Своя музикален поздрав отправи осмокласничката Сияна Савчева, а химна на гимназията изпълниха десетокласничките Рада и Пламена, и деветокласничката Диана. В програмата бяха включени различни по вид дейности: състезание за VIII клас „Зайци байци“, което се проведе в няколко кръга и започна още в началото на седмицата, предшестваща празника. То е свързано с историята на ПЕГ, училищното всекидневие, живота и делото на патрона. В предизвикателството  EscaPEG room“, което включва загадки по езици, хуманитарни и природни науки се впуснаха учениците от IX клас. Викторина под надслов „ АЗ мога“ бе организирана за младежите и девойките от X клас, а в турнир по волейбол се включиха паралелките от  XI и XII клас.

Гост на гимназията бе инж. Мирослав Цвятков, участник в 25-тата и 26-тата Българска експедиция в Антарктида. Пред учениците той представи топографски и геоложки изображения, фотоси от личния си архив и кратък видеоматериал, който с впечатляващите си кадри и музикално оформление пренесе ученици и учители на остров Ливингстън.

Три купи спечелиха волейболистите на ПЕГ

 

Призови места заеха отборите на Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“  в Общинското първенство по волейбол. Девойките от XI  и XII клас са втори в крайното класиране на ученическите игри, а девойките VIII -  Х клас и юношите  от XI и XII – трети. „В първата възрастова група при девойките участваха 7 отбора, а в следващата 4. При юношите играха 8“, поясни учителят по физическо състезание и спорт в гимназията Бранимир Белчев, който ръководи училищния отбор по време на състезанието.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.