гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

НОВИНИ

ЦВЕТНА ДОБРИНА

Деветокласниците от английската паралелка участваха в пролетното засаждане на цветя в двора на училището.  Поканата към тях и класния им ръководител Даниела Данаилова отправи педагогическият съветник Виолетта Найденова. Пъстроцветни петунии, бегонии, карамфили вече красят гондоли пред главния и източния вход на нашата гимназия.  За кратко време младежите сръчно оформиха леха, а  девойките засадиха иглика и разчистиха пространство за засаждане на още цветя.

„Когато вложиш труд и емоция в нещо, няма как да не продължиш да се грижиш за него, да го пазиш и подобряваш“ -  убедени са Даниела Данаилова и Виолетта Найденова.

Новини

Два екипа десетокласници от ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" приключиха работата си по проучването и описването на речна и горска екосистема в региона. Заданието е свързано с Международния ден на Земята и бе възложено от техния учител по биология Ренета Райкова преди три седмици. Единият екип е проучил речна екосистема, а другият - горска. Извън часовете учениците са посетили местности около Янтра и Росица, Ксилифор и Еленския балкан. Задачата им е била да наблюдават и оценяват по определени критерии живота на това място в двата вида екосистеми и да запишат впечатленията си - видове растения и животни, следи от човешка дейност.

Заданието на учениците приключи днес с поставянето на изработените от тях пана на видно място. В понеделник красивите постери ще посрещнат учениците от IX и XII клас, които започват присъственото си обучение.

Новини

С високите си резултати през тази учебна година десетокласникът Даниел Ефремов от паралелката с преподаване на английски и руски език e сред златните Златаровци на ПЕГ.

В най-популярния конкурс по руски за носители на езика и за чужденци "Русский медвежëнок" той спечели 95 от възможните 120 точки и е 6-ти в класирането. Престижното международното състезание се провежда повече от 2 десетилетия, а всяка година в него участват над 1.5 млн. ученици от целия свят.

В националната олимпиада по руски език миналия месец знания показаха 112 ученици от 8 до 12 клас. Даниел събра 55 точки, само с 11 по-малко от резултата за отличници.

Независимо от факта, че в Профилираната езикова гимназия руският език се изучава като втори чужд, от години е установена традиция за участие на учениците в престижни национални и международни състезания. Учител по руски на Даниел Ефремов е Пенка Узунова.

Новини
Новини

  

Испанските паралелки са сред златните Златаровци на ПЕГ.

16 ученици преминаха успешно областния кръг на олимпиадата по езика

 

Дванадесетокласничката Елеонора Дончева е най-добре представилият се ученик на областния кръг на олимпиадата по испански. От 100 възможни точки тя има 98. В националния знания ще защитават още 15 възпитаници на Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров".

Почетни грамоти от Националния конкурс „Куба – далечна и близка“ получиха деветокласниците Веселин Димов и Йолита Банова. Отличена e и тяхната учителка Снежина Стефанова. В традиционния конкурс, който е част от националния календар на МОН за изяви по интереси, всяка година стотици деца участват със свои стихове, рисунки, презентации. Инициативата за провеждането му е на Асоциацията за приятелство „България Куба“, а нейни партньори са Посолството на северноамериканската държава у нас, Синдикатът на българските учители, НДК, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти. Йолита е и първенец в международен конкурс на за творческо писане на испански език. „Епидемията като убежище на въображението“ е озаглавен тексът, с който тя записа своето постижение само след 6 месеца изучаване на езика.

Приказката „Принцесата и мишката“ на десетокласничката Ивена Ченова ще бъде публикувана в детска книжка. Тя е сред отличените в конкурса „Детски приказки без граници“, който се проведе в Билбао, Испания. В него участваха испаноговорящи на възраст до 60 години от целия свят.

Творбите на Лора Ангелова от XI клас и осмокласничката Сияна Гунчева бяха класирани на първо и трето място в националния конкурс за фотография с текст на испански език.

Следващото голямо предизвикателство за Златаровци са националните олимпиади по английски и испански език. Заради пандемията те бяха отложени за 5 юни.

 

На снимките:

1) Сияна Гунчева (VIII) и Ивена Ченова (X) с техните учителки по испански Снежина Стефанова и Венета Ботева

2) Лора Ангелова, XI клас

Новини

12-класничка от ПЕГ е сред петимата лауреати на националната олимпиада по френски език

 

12-класничката Анастасия Кечева е сред петимата лауреати на олимпиадата по френски език за учебната 2020/2021 година. Даница Христова от X клас има 89 точки и е на 6 място. С много добро представяне на олимпиадата по руски е и десетокласникът Даниел Ефремов.

15 са възпитаниците на престижното великотърновско училище, допуснати до националния кръг на олимпиадата по испански. Това са осмокласничките Красимира Колева и Йоана-Преслава Тотева, Ина Матеева, Магдалена Бонева и Тихомир Узунов от IX клас, Ивена Ченова, Виктория Николова, Леонора Петкова и Деница Прокопиева от X, единадесетокласничките Виктория Владкова, Александра Младенова, Лора Ангелова и Мария-Елисавет Вурца, както и Елеонора Дончева, Никол Щиркова и Биляна Иванова от XII клас.

Допуснати до националния кръг на олимпиадата по немски са Ванеса Мюл от X и Есин Мехмедали от XI клас, знания по английски ще покаже дванадесетокласничката Валентина Блажева.

Лора Ангелова и Георги Пенев са победители в националния кръг на Многоезичното състезание. И двамата показаха отлични знания в категорията втори чужд език  - английски. Двамата учат в различни паралелки. Лора е с първи език испански, а Георги с немски.

 

Предвид на епидемичната обстановка провеждането на част от националните олимпиади бе отложено, но всички вярваме в достойното представяне на Златаровци и им пожелаваме успех!

Новини

Немски езикови дипломи

24 ученици от ПЕГ " Проф. д-р Асен Златаров" придобиха немски езикови дипломи DSD II. В края на ноември те успешно положиха писмения и устния изпит. Проверката на знанията се извърши в централата на DSD в Кьолн, а резултатите дойдоха в петък следобед. Немската езикова диплома е международно призната и дава право на учениците да кандидатстват в университети не само в Германия, а във всички държави, в които немският е официален език. 12-класниците от ПЕГ са се подготвяли за DSD II 2 години с допълнителни часове в училище.  "Традицията бе поставена още през 2006 -та и от тогава всяка година броят на желаещите да покрият високите критерии се увеличава, все повече са и учениците, които защитават дипломата, изключително щастлива съм", каза учителят им по немски Надка Яначкова. По думите й все повече са възпитаниците на ПЕГ, които владеят немски на ниво С1.

Новини
Новини

ДАРЕНИЕ

600 текстилни маски дари местна фирма на Профилираната езикова гимназия във В.Търново. Щедрият жест е на "Валтекс", чиито мъжки и дамски модели от кенар с майсторски вплетени фолклорни шевици, Оренда символи и знаци на глаголицата са познати у нас и в чужбина.

Маските са със 7 десена и с различни размери. Вече са разпределени и още днес ще бъдат раздадени на всички паралелки в 10 и 11 клас, които се обучават присъствено. Учениците от 8, 9 и 12 клас ще получат от дарените предпазни средства веднага щом се върнат в училище. Маски ще бъдат раздадени и на учители, администрация и персонал в гимназията.

 

Дарение на лакомства направиха за ПЕГ и от "Захарни заводи" АД, Горна Оряховица. Поредният жест на дружеството зарадва ученици от различни класове. За участие в различни конкурси, състезания, олимпиади и кампании бяха отличени повече от 40 момичета и момчета.

 

Директорът на ПЕГ Смилена Тодорова изпрати благодарствени писма до ръководителите на двете дружества.

Новини

Близо 20 книги постъпиха в библиотеката на Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” по време на Националната кампания „Купи една книга. Дари я на своето училище”. Изданията са на български език и вече са на разположение на читателите. Сред заглавията са  „Физика на тъгата” на Георги Господинов, поредицата „В сянката на боговете” на Димитър Герганов, луксозно двутомно издание с поезия и проза на незабравимата Петя Дубарова. Двете книги представят значителна част от нейното творчество, издадено за първи път в средата на 80-те години на миналия век ( „Най-синьото вълшебство”) и бяха заети веднага от училищната библиотека. 3 хитови заглавия на Касандра Клеър  - „Град от пепел”, „Град от кости”, „Ангел с часовников механизъм” са други книги, дарени от ученици на Езиковата гимназия. Сред постъпилите във фонда на библиотеката са творби на класиците Иван Вазов и Йордан Йовков и два екземпляра на „Старопланински легенди и митове”. Интересът към националната кампания продължава и след нейния край. Заявки за дарения на книги дадоха още възпитаници на Езиковата гимназия.

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Ученици, наградени с почетна грамота „Асен Златаров“:

Новини
Новини
Новини

ДЗИ 2020

Дванадесетокласниците ни получиха 124 отлични оценки на матурите

В началото на учебната година бъдещите 143 абитуриенти определят  себе си като „Випуск 2020 – отвъд различията“, без да подозират за необичайния й край. Но обичайни и очаквани са резултатите: на ДЗИ по български език и литература – среден успех Много добър (5.23) и 60 отлични оценки.

На втората  матура са получени 64 отлични оценки. Английският език е предпочетен от най-много зрелостници. Средният успех е Много добър (5.45), постигнат от 50 явили се; 29 отлични оценки ;  4 пълни шестици : Боряна Боянова, Веселин Врачовски, Мария Христова и Никола Патев.

Най-висок е средният успех от матурата по испански език – Отличен (5.67), което не е изненада : тази година на националния кръг на олимпиадата по испански език са класирани 20 ученици, четирима от които – зрелостници.

Много добро е представянето на матурата по немски език : 15 отлични оценки, от които Ивета Иванова е постигнала Отличен (6.00). 20  ученици ще получат своите немски езикови дипломи (DSD-II) : от 20 явили се на изпитите през ноември и декември 2019 г. 15 зрелостници са покрили ниво С1 и 5 – ниво В2.

Много добър е успехът и по руски език, който се изучава в училището само като втори чужд език:  една отлична оценка от двама явили се.

Освен по чуждите езици, в които Езикова гимназия е профилирана, дванадесетокласниците  са показали  много добри резултати и по непрофилираните дисциплини: отличните оценки по история и цивилизация  са 4; по философия – 3; по биология и здравно образование – 3, от които Ивет Кундевска е с Отличен (6.00).

Резултатите в края на учебната година напълно оправдаха девизите на шестте паралелки златаровци : „Високо устремени“, „Непредсказуеми, но успешни“, „Съмняващи се в смисъла“, „Дръзки и красиви“, „Отдадени на мечтите си“, „Креативни без граници“ .

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Награда на испанския конкурс „Детски приказки без граници“

 

Ивена Чавдарова Ченова, ученичка от 9-д клас, написа приказка „Принцесата и мишката“. През месец март 2020 г. тя е сред избраните в испански конкурс „Детски приказки без граници“, който се проведе в Билбао, Испания.

Ученичката е отличена и наградена сред испаноговорящите участници, които са много по-големи от нея, на възраст от 30 до 60 години.

Приказката й ще бъде публикувана в детска книжка! Желаем на Ивена бъдещи творчески успехи!

 

- - - - - - - - - - -

Второ място на Международния конкурс за творческо писане на испански език (2020 г.)

La epidemia como guarida de motivación („Епидемията като убежище на въображението“) - с този текст Йолита Банова от 8д клас на ПЕГ "Проф. д-р Ас. Златаров", В. Търново, спечели второ място на Международния конкурс за творческо писане на испански език.   Истинско постижение, след само 5-6 месеца изучаване на езика. Поздравления,  FELICIDADES , Йолита!

Дано нейният успех вдъхнови останалите ни ученици за участия в конкурси и други предизвикателства - успехът е възможен!

Новини

УСПЕХИ НА УЧЕНИЦИТЕ, ИЗУЧАВАЩИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Областен кръг на Олимпиадата по английски език

И тази година ученици от английските паралелки в  ПЕГ“ Проф. д-р. Асен Златаров“ се явиха на едно от най-трудните езикови състезания – Олимпиадата по английски език. Те достойно представиха своето училище, постигайки резултати от над 85 точки. За четвърта поредна година ученичката от 11-А клас, Валентина Блажева, показа забележителните си езикови умения и знания и се класира за Националния кръг на Олимпиадата, който трябваше да се проведе в гр. Бургас. Оставаме с надеждата, че това ще се случи и пожелаваме успех на Валя!

 

СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ

За седма поредна година в нашето училище се проведе състезанието по Творческо писане на английски език. През месец декември 2019 г. тридесет и пет ученици от Профилирана езикова гимназия взеха участие в него и демонстрираха своята умения и креативност в писането върху разнообразни теми като: There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew.; Of all the things I’ve lost I miss my mind the most.; I lie to myself all the time. But I never believe me.; Emotional baggage must now be checked-in at the airport; My brilliant friend – English.

Всички участници получиха грамоти за успешното си представяне. Не веднъж възпитаниците на нашата гимназия са показвали отлично творческо представяне и назад в годините с участието си  в националния кръг на състезанието са се отличили Даниела Кирилова, Виктория Добрева,  Надежда Садинова, Племен Марков, Траяна Владимирова и др.

Желаем на всички участници дръзновение и успешни бъдещи изяви!

 

СЪСТЕЗАНИЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО „Longman

 

За седма поредна година през месец януари 2020 се проведе вътрешноучилищният кръг на състезанието по английски език – Longman Competition. Традиционно на него се явиха много наши ученици, които се състезаваха в категорията GeneralLevel 1, 2, 3, 4. Отлично се представиха 14 от участниците и получиха право да се явят на националния кръг на състезанието, който надяваме се, ще бъде организиран и проведен по-късно тази година.

Новини

ОТНОВО ВПЕЧАТЛЯВАЩ УСПЕХ НА УЧЕНИЦИТЕ, ИЗУЧАВАЩИ ИСПАНСКИ ЕЗИК

 

Учебната 2019-2020   се оказа онзи отрязък от пътя на учениците от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, изучаващи испански като първи чужд език, който ни позволи да покажем и докажем изключителното им ниво в национален мащаб.

На общинския кръг на Националната олимпиада по испански език се явиха 60 от общо 125 ученици от 8 до 12 клас. Факт, който е доказателство за това, че интересът и любовта, които ги довеждат до паралелките с изучаване на испански език, не са мимолетни, а се опазват, развиват и задълбочават през всичките години на тяхното обучение. Особено вълнение поражда масовото участие на 8 д клас – 24 от общо 26 ученици.

За областен кръг се класираха 46, а за национален кръг – общо 20 (7 от 8-д, 1 от 9-д, 5 от 10-е, 2 от 11-е и 4 от 12-е клас с резултати между 97 и 90 от 100 точки. Уважение и признание за всички тях: за Ина, Петя, Магдалена Б., Лили, Стефани, Стафос, Никол и Тихомир от 8-д клас; за Ивена от 9-д клас; за Пламена, Виктория В., Лора, Александра Мл., Мария-Елисавет (Нели) от 10-е клас, за Никол и Елеонора от 11-е клас и за "големите" Ренета, Мила, Йоана и Йордан от 12-е клас!!!

Новини

Нови успехи на учениците, изучаващи немски език

Както всяка година досега, така и за 2019-2020 г. ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ има
ученици, класирани за Национален кръг на Националната олимпиада по немски език, организирана от МОН. Това са Ванеса Мария Мюл от 9 клас, Есин Еджевит – 10 клас и Ивета Иванова от 12 клас. Представянето на трите момичета беше изключително
убедително, въпреки високото езиково ниво на материалите.

 

В края на ноември и началото на декември 2019 г. в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се проведе писменият и устен DSD-изпит, в който взеха участие 20 ученици от  ХІІ клас.
Резултатите са изключително добри. Всичките 20 явили се ученици получават Немски езикови дипломи : 15 - на ниво С1 и 5 – В2. Изграденият в годините добър екип от учители и ученици отново доказа себе си!

 

Новини

Бояна Узунова от ХІІ-В клас спечели

І място на конкурс за поезия в чест на П. Яворов

 

За единадесета поредна година се проведе инициираният от къща- музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан Национален конкурс за поезия „...и мисля аз, че ти си Тя“. Организатори на конкурса са Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов“   Чирпан и фондация “Яворов”.

В конкурса право на участие имаха ученици от VІІІ до ХІІ клас от цялата страна със стихотворения на любовна тема. Тази година в него се включиха 58 участници със 108 творби.

Жури в състав: председател Ина Иванова и членове Йорданка Белева и Златина Колева разгледа творбите на участниците и определи І място за Бояна Веселинова Узунова – ученичка от ХІІ-В клас от Профилирана езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”- гр. Велико Търново. Отличени бяха стихотворенията “Когато вече си мое, цвете, или за да те направя свое” и „Паметта е стена и отглежда макове”.

Желаем здраве и много нови творчески успехи на младата поетеса.

Новини

ДОБРИ  НОВИНИ!

В условията на пандемия и карантина дойде и една чудесна новина. В навечерието  на  Международния ден на Франкофонията, 20 март, пет ученички от ПЕГ „Проф. д-р Ас. Златаров“ са допуснати до финалния кръг на националната олимпиада по френски език. Това са Даница Христова и Никол Йорданова от 9-г клас, Сузана  Стефанова от 10-д клас , Мария Кечева и Анастасия Кечева от 11-д клас, които показаха отлично владеене на  френския език.

Международния ден на Франкофонията  е празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. Ценности и добродетели от които се нуждаем винаги, не само в дни на изпитание.

Мили момичета, благодарим ви за добрата новина, от която наистина всички ние се нуждаем в този труден момент.

Бъдете здрави и смели в реализирането на вашите проекти!

Новини

Учениците

от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“

се завърнаха с награда

от XXI издание на Националния междуучилищен конкурс за театър на испански език

 

За поредна година конкурсът се проведе в гр. София, театър НАТФИЗ. Тази година той се състоя на 21-22 февруари 2020 г.  

Нашето училище всяка година участва в конкурса, за което разчитаме за мотивирани, сериозни, знаещи и артистични ученици. И тази година желаещите бяха много повече от необходимия брой, който се изисква от организаторите на конкурса. Взеха участие ученици от IX д , X е и XI е клас. (Малинче – Гергана Стоянова XI e, Ернан Кортес – Никола Михайлов X e, Алварадо – Елисавет Конидари XI e, Бернал Диаз – Виктория Васкова Х е, Кецалкоатл – Виктория Минчева Х е, Моктесума – Габриела Иванова XI e; индианки – Стефани Георгиева Х е и Антоанета Стефанова IX д; хореограф – Леонора Петкова IX д; светлини и озвучаване – Ивена Ченова IX д и Ивияна Стойчева IX д).

Учениците представиха пиесата „Бели церемонии” на мексиканския писател Карлос Фуентес, текст и адаптация Даниел Алонсо. В пиесата се разказва за срещата през 1519 г. между испанския завоевател Ернан Кортес и ацтекския владетел Моктесума. Фаталната развръзка не би била възможна без участието на една индианска робиня Малинче, която се освобождава и става преводач на двете страни, участващи във войната. Пиесата разказва за смесването на раси, унищожаването на народи и селища, където се преплитат фантастични и религиозни моменти като пророчеството на Кецалкоатл, който ацтеките оприличили на Ернан Кортес.

Започнаха репетиции, към които учениците се отнасяха изключително отговорно през месец октомври 2019 година.

Усилията на учениците и на техния учител и ръководител не останаха незабелязани и неоценени на конкурса. Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ е сред първите пет отличени и наградени училища измежду шестнадесет гимназии в страната. Наградата, която получиха, е за „Най-добро сценично облекло”. Бяха силно аплодирани както на конкурса, така и на представлението, което изнесоха за великотърновската публика на 17.02.2020 г. в салона на читалище „Искра”.

Изказваме огромни благодарности на МДТ „Константин Кисимов” - гр. Велико Търново, които любезно ни предоставиха костюми. Също така и на читалище „Искра”, които за поредна година предоставиха сцена за представлението. 

Новини

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДИСКУСИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“

         Междуучилищна дискусия под надслов „Пияни от любов“ се проведе в Регионалната здравна инспекция. Инициативата е част от Национална антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, посветена на Деня на влюбените и се организира от РЗИ, Община Велико Търново и Младежкия дом в старата столица.

 

         В срещата участваха ученици и преподаватели от четири  училища –  ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Емилиян Станев“, ПМГ „Васил Друмев“, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ .

Те представиха предварително подготвени проекти по темите: „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“, „ХИВ И СПИН – профилактика“, „СПИН и популярни личности“ и „Пияни от любов“.

 

Публиката стана свидетел на задълбочени знания и атрактивни изпълнения. Участниците проявиха изключително старание и креативност при подготовката си.
         След представянето на проектите, учениците се включиха в забавни интерактивни игри и демонстрации.
         Всички  получиха грамоти, подаръци, валентинки и здравно-образователни материали.

 

В отбора на ПЕГ се включиха: Патрисия-Софи Борисова  Xб ,Глория Василева Xб, Есин Мехмедали Xв,  КатеринаПопова Xв и Кристина Николова  Xд.

Новини

Театър на испански език

На 17 февруари 2020 г. на сцената на Читалище "Искра" - Велико Търново младите театрали от Групата за занимания по интереси „Театър на испански език“ при Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - В. Търново с ръководител Даниел Алонсо Пикерас представиха премиерния си спектакъл „Белите церемонии“ от Карлос Фуентес (Carlos Fuentes, Ceremonias del alba). Групата работи по проект BG05M2OP001-2.011-0001, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

 

Постановката е част от подготовката им за участие в ХХI Национален конкурс за училищни театри на испански език, който ще се проведе на 21-22 февруари 2020 г. в София.

Новини

„Русский медвежонок” – 2019

„Русский медвежонок” е международно лингвистично състезание, което се провежда ежегодно и е организирано от Дружество с ограничена отговорност ( ООО „Слово” ) и Център за допълнително образование гр. Киров, Русия. В него се състезават учащи се от Русия, както и представители на повече от 100 държави. Въпросите са 30 и включват знания от областта на лингвостранознанието, езикознанието, литературата, изкуствата, спорта. Участниците са разпределени в 5 възрастови групи. Вариантите са два: по материали за руските училища, и за начинаещи изучаването на руски език чужденци.

На 14.11.2019 г. се проведе поредното състезание. В категорията „Малък задграничен регион” от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” онлайн се включиха трима ученици от X б и двама - от XI б. В рамките на 75 минути работиха по варианта за руските училища. Представянето им е повече от успешно. Единадесетокласниците завоюваха 2 челни места: Атанаска Узунова – I място; Пламена Балдахинова – II място; В тази възрастова група са участвали общо 498 чужденци.

Достойно се представиха и „русистите” от X б: Глория Георгиева зае I място, Виктория Йорданова – II, Пламен Кенаров – III място, като в тази възрастова група участниците – чужденци са 53206.

Наградените ученици получиха Сертификат за участието си и пожелания за бъдещи успешни изяви в областта на изучаването и усвояването на чуждите езици, защото овладяването на всеки чужд език е отворена врата към света!

Новини

На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойския договор, бележещ края на участието на България в Първата световна война. Министър-председателят на България Александър Стамболийски получава договора като диктат, т. е. без право да го обсъжда и коментира. При завръщането му от Франция множество граждани го чакат на гара София. На въпроса „Г-н Стамболийски, какво стана в Париж?“ премиерът отговаря кратко : „Погребахме България!“.

Ученици от различни класове на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ инициираха отбелязване на стогодишнината от трагичното събитие като се снимаха облечени в черно. Така те почетоха своите прадеди, паднали по полетата на Първата световна война.

Новини
Новини
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg