гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

НОВИНИ

ДАРЕНИЕ

600 текстилни маски дари местна фирма на Профилираната езикова гимназия във В.Търново. Щедрият жест е на "Валтекс", чиито мъжки и дамски модели от кенар с майсторски вплетени фолклорни шевици, Оренда символи и знаци на глаголицата са познати у нас и в чужбина.

Маските са със 7 десена и с различни размери. Вече са разпределени и още днес ще бъдат раздадени на всички паралелки в 10 и 11 клас, които се обучават присъствено. Учениците от 8, 9 и 12 клас ще получат от дарените предпазни средства веднага щом се върнат в училище. Маски ще бъдат раздадени и на учители, администрация и персонал в гимназията.

 

Дарение на лакомства направиха за ПЕГ и от "Захарни заводи" АД, Горна Оряховица. Поредният жест на дружеството зарадва ученици от различни класове. За участие в различни конкурси, състезания, олимпиади и кампании бяха отличени повече от 40 момичета и момчета.

 

Директорът на ПЕГ Смилена Тодорова изпрати благодарствени писма до ръководителите на двете дружества.

Новини

Близо 20 книги постъпиха в библиотеката на Профилираната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” по време на Националната кампания „Купи една книга. Дари я на своето училище”. Изданията са на български език и вече са на разположение на читателите. Сред заглавията са  „Физика на тъгата” на Георги Господинов, поредицата „В сянката на боговете” на Димитър Герганов, луксозно двутомно издание с поезия и проза на незабравимата Петя Дубарова. Двете книги представят значителна част от нейното творчество, издадено за първи път в средата на 80-те години на миналия век ( „Най-синьото вълшебство”) и бяха заети веднага от училищната библиотека. 3 хитови заглавия на Касандра Клеър  - „Град от пепел”, „Град от кости”, „Ангел с часовников механизъм” са други книги, дарени от ученици на Езиковата гимназия. Сред постъпилите във фонда на библиотеката са творби на класиците Иван Вазов и Йордан Йовков и два екземпляра на „Старопланински легенди и митове”. Интересът към националната кампания продължава и след нейния край. Заявки за дарения на книги дадоха още възпитаници на Езиковата гимназия.

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Ученици, наградени с почетна грамота „Асен Златаров“:

Новини
Новини
Новини

ДЗИ 2020

Дванадесетокласниците ни получиха 124 отлични оценки на матурите

В началото на учебната година бъдещите 143 абитуриенти определят  себе си като „Випуск 2020 – отвъд различията“, без да подозират за необичайния й край. Но обичайни и очаквани са резултатите: на ДЗИ по български език и литература – среден успех Много добър (5.23) и 60 отлични оценки.

На втората  матура са получени 64 отлични оценки. Английският език е предпочетен от най-много зрелостници. Средният успех е Много добър (5.45), постигнат от 50 явили се; 29 отлични оценки ;  4 пълни шестици : Боряна Боянова, Веселин Врачовски, Мария Христова и Никола Патев.

Най-висок е средният успех от матурата по испански език – Отличен (5.67), което не е изненада : тази година на националния кръг на олимпиадата по испански език са класирани 20 ученици, четирима от които – зрелостници.

Много добро е представянето на матурата по немски език : 15 отлични оценки, от които Ивета Иванова е постигнала Отличен (6.00). 20  ученици ще получат своите немски езикови дипломи (DSD-II) : от 20 явили се на изпитите през ноември и декември 2019 г. 15 зрелостници са покрили ниво С1 и 5 – ниво В2.

Много добър е успехът и по руски език, който се изучава в училището само като втори чужд език:  една отлична оценка от двама явили се.

Освен по чуждите езици, в които Езикова гимназия е профилирана, дванадесетокласниците  са показали  много добри резултати и по непрофилираните дисциплини: отличните оценки по история и цивилизация  са 4; по философия – 3; по биология и здравно образование – 3, от които Ивет Кундевска е с Отличен (6.00).

Резултатите в края на учебната година напълно оправдаха девизите на шестте паралелки златаровци : „Високо устремени“, „Непредсказуеми, но успешни“, „Съмняващи се в смисъла“, „Дръзки и красиви“, „Отдадени на мечтите си“, „Креативни без граници“ .

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Награда на испанския конкурс „Детски приказки без граници“

 

Ивена Чавдарова Ченова, ученичка от 9-д клас, написа приказка „Принцесата и мишката“. През месец март 2020 г. тя е сред избраните в испански конкурс „Детски приказки без граници“, който се проведе в Билбао, Испания.

Ученичката е отличена и наградена сред испаноговорящите участници, които са много по-големи от нея, на възраст от 30 до 60 години.

Приказката й ще бъде публикувана в детска книжка! Желаем на Ивена бъдещи творчески успехи!

 

- - - - - - - - - - -

Второ място на Международния конкурс за творческо писане на испански език (2020 г.)

La epidemia como guarida de motivación („Епидемията като убежище на въображението“) - с този текст Йолита Банова от 8д клас на ПЕГ "Проф. д-р Ас. Златаров", В. Търново, спечели второ място на Международния конкурс за творческо писане на испански език.   Истинско постижение, след само 5-6 месеца изучаване на езика. Поздравления,  FELICIDADES , Йолита!

Дано нейният успех вдъхнови останалите ни ученици за участия в конкурси и други предизвикателства - успехът е възможен!

Новини

УСПЕХИ НА УЧЕНИЦИТЕ, ИЗУЧАВАЩИ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Областен кръг на Олимпиадата по английски език

И тази година ученици от английските паралелки в  ПЕГ“ Проф. д-р. Асен Златаров“ се явиха на едно от най-трудните езикови състезания – Олимпиадата по английски език. Те достойно представиха своето училище, постигайки резултати от над 85 точки. За четвърта поредна година ученичката от 11-А клас, Валентина Блажева, показа забележителните си езикови умения и знания и се класира за Националния кръг на Олимпиадата, който трябваше да се проведе в гр. Бургас. Оставаме с надеждата, че това ще се случи и пожелаваме успех на Валя!

 

СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ

За седма поредна година в нашето училище се проведе състезанието по Творческо писане на английски език. През месец декември 2019 г. тридесет и пет ученици от Профилирана езикова гимназия взеха участие в него и демонстрираха своята умения и креативност в писането върху разнообразни теми като: There are no passengers on Spaceship Earth. We are all crew.; Of all the things I’ve lost I miss my mind the most.; I lie to myself all the time. But I never believe me.; Emotional baggage must now be checked-in at the airport; My brilliant friend – English.

Всички участници получиха грамоти за успешното си представяне. Не веднъж възпитаниците на нашата гимназия са показвали отлично творческо представяне и назад в годините с участието си  в националния кръг на състезанието са се отличили Даниела Кирилова, Виктория Добрева,  Надежда Садинова, Племен Марков, Траяна Владимирова и др.

Желаем на всички участници дръзновение и успешни бъдещи изяви!

 

СЪСТЕЗАНИЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО „Longman

 

За седма поредна година през месец януари 2020 се проведе вътрешноучилищният кръг на състезанието по английски език – Longman Competition. Традиционно на него се явиха много наши ученици, които се състезаваха в категорията GeneralLevel 1, 2, 3, 4. Отлично се представиха 14 от участниците и получиха право да се явят на националния кръг на състезанието, който надяваме се, ще бъде организиран и проведен по-късно тази година.

Новини

ОТНОВО ВПЕЧАТЛЯВАЩ УСПЕХ НА УЧЕНИЦИТЕ, ИЗУЧАВАЩИ ИСПАНСКИ ЕЗИК

 

Учебната 2019-2020   се оказа онзи отрязък от пътя на учениците от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, изучаващи испански като първи чужд език, който ни позволи да покажем и докажем изключителното им ниво в национален мащаб.

На общинския кръг на Националната олимпиада по испански език се явиха 60 от общо 125 ученици от 8 до 12 клас. Факт, който е доказателство за това, че интересът и любовта, които ги довеждат до паралелките с изучаване на испански език, не са мимолетни, а се опазват, развиват и задълбочават през всичките години на тяхното обучение. Особено вълнение поражда масовото участие на 8 д клас – 24 от общо 26 ученици.

За областен кръг се класираха 46, а за национален кръг – общо 20 (7 от 8-д, 1 от 9-д, 5 от 10-е, 2 от 11-е и 4 от 12-е клас с резултати между 97 и 90 от 100 точки. Уважение и признание за всички тях: за Ина, Петя, Магдалена Б., Лили, Стефани, Стафос, Никол и Тихомир от 8-д клас; за Ивена от 9-д клас; за Пламена, Виктория В., Лора, Александра Мл., Мария-Елисавет (Нели) от 10-е клас, за Никол и Елеонора от 11-е клас и за "големите" Ренета, Мила, Йоана и Йордан от 12-е клас!!!

Новини

Нови успехи на учениците, изучаващи немски език

Както всяка година досега, така и за 2019-2020 г. ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ има
ученици, класирани за Национален кръг на Националната олимпиада по немски език, организирана от МОН. Това са Ванеса Мария Мюл от 9 клас, Есин Еджевит – 10 клас и Ивета Иванова от 12 клас. Представянето на трите момичета беше изключително
убедително, въпреки високото езиково ниво на материалите.

 

В края на ноември и началото на декември 2019 г. в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се проведе писменият и устен DSD-изпит, в който взеха участие 20 ученици от  ХІІ клас.
Резултатите са изключително добри. Всичките 20 явили се ученици получават Немски езикови дипломи : 15 - на ниво С1 и 5 – В2. Изграденият в годините добър екип от учители и ученици отново доказа себе си!

 

Новини

Бояна Узунова от ХІІ-В клас спечели

І място на конкурс за поезия в чест на П. Яворов

 

За единадесета поредна година се проведе инициираният от къща- музей „Пейо К. Яворов” – гр. Чирпан Национален конкурс за поезия „...и мисля аз, че ти си Тя“. Организатори на конкурса са Община Чирпан, къща музей „Пейо К. Яворов“   Чирпан и фондация “Яворов”.

В конкурса право на участие имаха ученици от VІІІ до ХІІ клас от цялата страна със стихотворения на любовна тема. Тази година в него се включиха 58 участници със 108 творби.

Жури в състав: председател Ина Иванова и членове Йорданка Белева и Златина Колева разгледа творбите на участниците и определи І място за Бояна Веселинова Узунова – ученичка от ХІІ-В клас от Профилирана езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”- гр. Велико Търново. Отличени бяха стихотворенията “Когато вече си мое, цвете, или за да те направя свое” и „Паметта е стена и отглежда макове”.

Желаем здраве и много нови творчески успехи на младата поетеса.

Новини

ДОБРИ  НОВИНИ!

В условията на пандемия и карантина дойде и една чудесна новина. В навечерието  на  Международния ден на Франкофонията, 20 март, пет ученички от ПЕГ „Проф. д-р Ас. Златаров“ са допуснати до финалния кръг на националната олимпиада по френски език. Това са Даница Христова и Никол Йорданова от 9-г клас, Сузана  Стефанова от 10-д клас , Мария Кечева и Анастасия Кечева от 11-д клас, които показаха отлично владеене на  френския език.

Международния ден на Франкофонията  е празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. Ценности и добродетели от които се нуждаем винаги, не само в дни на изпитание.

Мили момичета, благодарим ви за добрата новина, от която наистина всички ние се нуждаем в този труден момент.

Бъдете здрави и смели в реализирането на вашите проекти!

Новини

Учениците

от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“

се завърнаха с награда

от XXI издание на Националния междуучилищен конкурс за театър на испански език

 

За поредна година конкурсът се проведе в гр. София, театър НАТФИЗ. Тази година той се състоя на 21-22 февруари 2020 г.  

Нашето училище всяка година участва в конкурса, за което разчитаме за мотивирани, сериозни, знаещи и артистични ученици. И тази година желаещите бяха много повече от необходимия брой, който се изисква от организаторите на конкурса. Взеха участие ученици от IX д , X е и XI е клас. (Малинче – Гергана Стоянова XI e, Ернан Кортес – Никола Михайлов X e, Алварадо – Елисавет Конидари XI e, Бернал Диаз – Виктория Васкова Х е, Кецалкоатл – Виктория Минчева Х е, Моктесума – Габриела Иванова XI e; индианки – Стефани Георгиева Х е и Антоанета Стефанова IX д; хореограф – Леонора Петкова IX д; светлини и озвучаване – Ивена Ченова IX д и Ивияна Стойчева IX д).

Учениците представиха пиесата „Бели церемонии” на мексиканския писател Карлос Фуентес, текст и адаптация Даниел Алонсо. В пиесата се разказва за срещата през 1519 г. между испанския завоевател Ернан Кортес и ацтекския владетел Моктесума. Фаталната развръзка не би била възможна без участието на една индианска робиня Малинче, която се освобождава и става преводач на двете страни, участващи във войната. Пиесата разказва за смесването на раси, унищожаването на народи и селища, където се преплитат фантастични и религиозни моменти като пророчеството на Кецалкоатл, който ацтеките оприличили на Ернан Кортес.

Започнаха репетиции, към които учениците се отнасяха изключително отговорно през месец октомври 2019 година.

Усилията на учениците и на техния учител и ръководител не останаха незабелязани и неоценени на конкурса. Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ е сред първите пет отличени и наградени училища измежду шестнадесет гимназии в страната. Наградата, която получиха, е за „Най-добро сценично облекло”. Бяха силно аплодирани както на конкурса, така и на представлението, което изнесоха за великотърновската публика на 17.02.2020 г. в салона на читалище „Искра”.

Изказваме огромни благодарности на МДТ „Константин Кисимов” - гр. Велико Търново, които любезно ни предоставиха костюми. Също така и на читалище „Искра”, които за поредна година предоставиха сцена за представлението. 

Новини

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДИСКУСИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“

         Междуучилищна дискусия под надслов „Пияни от любов“ се проведе в Регионалната здравна инспекция. Инициативата е част от Национална антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, посветена на Деня на влюбените и се организира от РЗИ, Община Велико Търново и Младежкия дом в старата столица.

 

         В срещата участваха ученици и преподаватели от четири  училища –  ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Емилиян Станев“, ПМГ „Васил Друмев“, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ .

Те представиха предварително подготвени проекти по темите: „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“, „ХИВ И СПИН – профилактика“, „СПИН и популярни личности“ и „Пияни от любов“.

 

Публиката стана свидетел на задълбочени знания и атрактивни изпълнения. Участниците проявиха изключително старание и креативност при подготовката си.
         След представянето на проектите, учениците се включиха в забавни интерактивни игри и демонстрации.
         Всички  получиха грамоти, подаръци, валентинки и здравно-образователни материали.

 

В отбора на ПЕГ се включиха: Патрисия-Софи Борисова  Xб ,Глория Василева Xб, Есин Мехмедали Xв,  КатеринаПопова Xв и Кристина Николова  Xд.

Новини

Театър на испански език

На 17 февруари 2020 г. на сцената на Читалище "Искра" - Велико Търново младите театрали от Групата за занимания по интереси „Театър на испански език“ при Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - В. Търново с ръководител Даниел Алонсо Пикерас представиха премиерния си спектакъл „Белите церемонии“ от Карлос Фуентес (Carlos Fuentes, Ceremonias del alba). Групата работи по проект BG05M2OP001-2.011-0001, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

 

Постановката е част от подготовката им за участие в ХХI Национален конкурс за училищни театри на испански език, който ще се проведе на 21-22 февруари 2020 г. в София.

Новини

„Русский медвежонок” – 2019

„Русский медвежонок” е международно лингвистично състезание, което се провежда ежегодно и е организирано от Дружество с ограничена отговорност ( ООО „Слово” ) и Център за допълнително образование гр. Киров, Русия. В него се състезават учащи се от Русия, както и представители на повече от 100 държави. Въпросите са 30 и включват знания от областта на лингвостранознанието, езикознанието, литературата, изкуствата, спорта. Участниците са разпределени в 5 възрастови групи. Вариантите са два: по материали за руските училища, и за начинаещи изучаването на руски език чужденци.

На 14.11.2019 г. се проведе поредното състезание. В категорията „Малък задграничен регион” от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” онлайн се включиха трима ученици от X б и двама - от XI б. В рамките на 75 минути работиха по варианта за руските училища. Представянето им е повече от успешно. Единадесетокласниците завоюваха 2 челни места: Атанаска Узунова – I място; Пламена Балдахинова – II място; В тази възрастова група са участвали общо 498 чужденци.

Достойно се представиха и „русистите” от X б: Глория Георгиева зае I място, Виктория Йорданова – II, Пламен Кенаров – III място, като в тази възрастова група участниците – чужденци са 53206.

Наградените ученици получиха Сертификат за участието си и пожелания за бъдещи успешни изяви в областта на изучаването и усвояването на чуждите езици, защото овладяването на всеки чужд език е отворена врата към света!

Новини

На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойския договор, бележещ края на участието на България в Първата световна война. Министър-председателят на България Александър Стамболийски получава договора като диктат, т. е. без право да го обсъжда и коментира. При завръщането му от Франция множество граждани го чакат на гара София. На въпроса „Г-н Стамболийски, какво стана в Париж?“ премиерът отговаря кратко : „Погребахме България!“.

Ученици от различни класове на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ инициираха отбелязване на стогодишнината от трагичното събитие като се снимаха облечени в черно. Така те почетоха своите прадеди, паднали по полетата на Първата световна война.

Новини
Новини

Двама ученици от Езикова гимназия с отличия

 от Националния младежки конкурс

за поезия „Веселин Ханчев“- Стара Загора

 

Двама ученици от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново получиха отличия на тридесет и шестото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора. Дванайсетокласниците Бояна Узунова и Преслав Търпанов са членове на Литературно студио „Почерци”, създадено през 2016 г. от Северина Плачкова - учител по български език и литература. Стихотворенията на Бояна и Преслав впечатлиха авторитетното жури. Поетите Иво Рафаилов, Мария Донева и Васил Б. Видински в качеството си на жури връчиха наградите на всички отличени участници на тържествена галавечер, която се проведе на 1 ноември 2019 г. в Регионалния исторически музей. По традиция за всички участници в НМКП „Веселин Ханчев” се организира и поетическа работилница с участие на журито. Тази година тя се проведе на 2 ноември 2019 г. в къщата музей „Гео Милев“.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.

Новини
Новини

Сертификати

На 24 септември 2019 г. четири ученички от ХІ-Д клас получиха сертификатите си  за билингвално обучение на френски език. През месец май 2019 г. те защитиха свои разработки на френски език пред комисия с представител на Френския институт. Сертификатът се издава  от българското министерство на образованието и науката и от Френския институт в потвърждение на това, че са изучавали предмет(и) на френски език. Разработките на Мария Маринова, Силвия Минкова и Траяна Долчинкова са по история, а Мирослава Демирева е избрала интердисциплинарна тема по история и химия.

Новини
Новини

Сертификат за участие

в НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА

през 2018/2019 г.

Новини
Новини

Наши ученици, наградени  с грамоти от РУО - Велико Търново за участие в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика

Регионалното управление на образованието – Велико Търново награди с грамоти ученици на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ за класиране на челни места в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика.

В ІV възрастова група съответно на първо място и второ място по български език и литература са класирани две ученички, на които преподава г-жа Маргарита Маринова-Василева :  Любомира Нанева и Елисавет Конидари.

За отлично представяне в областния кръг на олимпиадата по български език и литература с грамота е наградена  Тоня Михнева, ученичка на г-жа Людмила Бяливанова.

Грамота за класиране на трето място в областния кръг на олимпиадата по математика получава Михаил Тодоров с преподавател г-жа Димка Панайотова, заместник-директор по учебната дейност.

Новини
Новини

Учениците от VІІІ-Г клас превърнаха раздаването на френските езикови дипломи DELF в незабравим франкофонски празник

 

На 20 юни 2019 г. в  Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” –  В. Търново се проведе официално тържество, на което десет възпитаници на училището получиха дипломи DELF, издадени от Министерството на националното образование на Франция.

Учениците от VІІІ-Г клас представиха богата музикално-артистична програма с водещи Димана Георгиева и Алек Трифонов. Те бяха многократно аплодирани от по-големите им съученици, родители, учители и гости. Чрез стиховете на френския поет Жак Превер Василена Чукоева, Елица Съйкова, Кристина Илиева, Катрин Данаилова, Мартина Богомилова, Александра Георгиева, Джанер Мехмедов, Йоана Дочева, Милка Александрова, Владимир Уилямс, Преслава Раднева и Селин Шекатова представиха сцени от училищния живот. Никол Христова, Стефани Хараламбиева, Натали Йорданова, Тодор Кундевски и Алек Трифонов зарадваха публиката с драматизации на баснята на Лафонтен „Лисицата и гарванът“, откъси от „Малкият принц“ на Сент-Екзюпери и  от „Скъперникът“ на Молиер.  Изпълнението на любими френски песни от Андрея Величкова и Калоян Колев, както и от целия клас развълнува силно публиката. Младите франкофони показаха завидни познания по история, география и култура на Франция като отговаряха на въпросите от викторината, подготвена от Даница Христова.

Френските езикови дипломи DELF бяха връчени от доц. д-р Веска Кирилова, ръководител катедра „Романистика“ към ВТУ „Св. Св.  Кирил и Методий“, в присъствието на Мадлен Аврамова, директор на „Алианс франсез“, ръководството на училището, родители и ученици.

Дипломите DELF са вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорящите  страни, а от миналата година и за много български висши учебни заведения. За да ги получат, учениците се явиха на писмен и устен изпит с четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване.

Новини
Новини

Наша ученичка се класира на призово място на

Национален конкурс за детска авторска приказка

„Ще ти разкажа приказка“

На 3 юни 2019 г. в залата на Българския културен център в София бяха връчени наградите на Национален детски конкурс за авторска приказка, проведен под егидата на Столична община. В него взеха участие 279 ученици от цялата страна в две възрастови групи. Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – Георги Константинов, писател и поет, главен редактор на сп. „Пламък“, член на Съюза на българските писатели; членове : Станислав Георгиев – старши експерт по български език и литература в РУО – София-град, Петя Йотова – поетеса, член на Съюза на българските писатели; Нели Горанова – главен експерт в Дирекция „Култура“, член на Съюза на българските писатели.

На второ място във възрастовата група за ученици на 13-15 години се класира Теодора Андонова от ІХ-В, която се представи с приказката „Принцесата и разбойникът“. Наградата й, грамота и таблет, бе връчена от г-н Станислав Георгиев.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg