гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

„Месец октомври - месец на пътната безопасност

на територията на област Велико Търново“

(22 септември – 25 октомври 2021 година)

Списък на участници в училищния конкурс

„Пази живота“,

чиито рисунки са отличени за публикуване

в страницата за БДП на сайта

на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново

Герасим Русев, 8-д клас

Даниела Георгиева, 8-в клас

Дария Иванова, 8-в клас

Денислава Христова, 8-в клас

Лора Иванова, 8-д клас

Мартин Йорданов, 10-д клас

Преслава Кирилова, 8-д клас

София Димитрова, 8-г клас

БДП
БДП

ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ (2020 г.)

С конкурс за рисунка Езиковата гимназия участва в кампанията „Дни на безопасността на пътя“ (2020 г.), организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. 64-ма ученици от VІІІ-Х клас представиха творби, обединени от мотото „Остани жив! Пази живота“. Най-добрите 21 рисунки са публикувани в сайта на училището (https://ezikovavt.com/%D0%B1%D0%B4%D0%BF/). Пет от тях са отличени, днес наградите връчи директорът на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Велико Търново Смилена Тодорова.

            Кампанията се организира за пета поредна година с цел намаляване броя на жертвите на пътя до 0 поне за едно денонощие. Според статистиката средно 70 души в Европа стават жертва на пътно-транспортни произшествия всеки ден. Дните за безопасност на пътя се провеждат във всички държави на Стария континент през втората половина на септември.

 

07.10.2020 г.

БДП
БДП

Дни на безопасността на пътя (16-22 септември 2020 г.)

Остани жив и запази живота

 

Road Safety days (16-22 September 2020)

Stay alive and save lives

 

Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново се включва в международната инициатива с подготовката на онлайн изложба на ученически рисунки, посветени на Дните на безопасността на пътя.

БДП
БДП

17 ноември 2019 г. 

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември (неделя).

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

Европейското послание, с което Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия през 2019 г. се провежда е „Животът не е резервна част“. Мотото се съгласува с генералната тема на Третата глобална министерска конференция по безопасност на движението по пътищата, която ще се проведе в Стокхолм през февруари 2020 г. на тема „Постигане на глобални цели 2030 г.“

БДП
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.