гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Руски език

ОТНОВО ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОЛИМПИАДИ!
Руски език
          Учениците от Езикова гимназия „Проф. д-р Ас. Златаров“, изучаващи руски език като втори  чужд език, взеха участие в Националната олимпиада по руски език.За областен кръг бяха класирани 4 ученици, двама от които имат грамоти за отлично представяне от РИО, ГР. Велико Търново, но само eдин  бе класиран за националния кръг. На 12 и 13 март 2016 г. в организираната за 120 ученици от цялата страна Националната олимпиада по руски език в гр. Бургас  участие взе ученикът от 10 б клас Александър Юриев Капра, съпроводен от г-жа Боряна Борисова, учителка по руски език. Той се представи достойно и бе класиран на 10 място, заедно с още 2 ученици, с 55,5 точки от възможните 60. Резултатът му се съизмерва по шестобалната система с оценка:  Отличен 5.75. Ученикът участва в извънкласна форма на обучение  –  подготовка за национална олимпиада по руски език по програмата  „С грижа за всеки ученик“, която допълнително надгражда знанията и уменията му.Той е гордостта на съучениците си от 10б клас в областта на руския език, на учителката му г-жа Б. Борисова и на цялото училище.
Руски език

 

       На 27.04.2012 г. в Чуждоезиковия център на Регионалната библиотека “П.Р.Славейков”, гр Велико Търново се проведоха традиционните четения на руски език, посветени на творчеството на Михаил Лермонтов.В тях участваха 8 ученички от Езикова гимназия “Проф.д-р Ас.Златаров”: Влада Ремезова от клас и ученичките от клас – Александра Пенова, Ангелина Величкова, Ивета Маринова, Карина Пъневска, Лидия Тодорова, Мартина Тодорова и Силвия Томова.Ученичките получиха почетна грамота за своето участие.

* * *

  През учебната 2011/2012 г. за областен кръг на националната олимпиада по руски език се класираха 4 ученици, от които се явиха трима.В група Б2 ученичките Веста Владимирова и Розалина Недкова получиха съответно 74 и 60 точки, а в група Б1 Ивелин Гецов се класира за национален кръг с 90,50 точки.Трудността за учениците се състои във факта, че учениците изучават руски език като втори чужд език (със значително намален брой учебни часове), а се явяват на ниво първи чужд език, редом с изучаващите го като първи .На 23.03.2012г. Ивелин Иванов Гецов отпътува за гр.Пловдив с г-жа Б.Борисова, учител по руски език, където на следващия ден се проведе националният кръг на олимпиадата по руски език.От 36 участници в група Б1 Ивелин зае 27 място.Самото му участие в националния кръг е добро постижение като се има предвид, че ученикът се подготвя само в рамките на учебните часове.Ученикът остана очарован от гр.Пловдив.

* * *

   На 18 февруари 2012 г. Руският културно-информационен център в гр.София организира I I I-ти Национален детски конкурс за рецитатори на руски език под надслов "Недаром помнит вся Россия". Конкурсът бе посветен на 200-та годишнина от победата на Русия в Отечествената война през 1812 г.В конкурса от страна на Езикова гимназия "Проф.д-р Ас.Златаров", гр.Велико Търново взе участие ученичката от клас Влада Андреевна Ремезова, която взе специална награда за най-добро произношение на руски език.Ученичката бе съпроводена от г-жа Б.Борисова, учител по руски език в Езикова гимназия.Влада получи материални награди в Руския център, а след конкурса разгледа забележителности на гр.София.


 

Руски език
  Всяка учебна година ученици, изучаващи руски език като втори чужд език в комбинация с първи чужд английски или немски език, пробват силите си в Националното многоезично състезание.През учебната 2011/2012 година на областен кръг се класираха добре 3 момичета от 11а клас, изучаващи английски и руски езици:

   Розалина Диянова Недкова, Мария Мариянова Първанова и Цветелина Венцеславова Среброва.

По регламент слушането се извършва на руски език, а писането на английски език.Получените крайни точки им дадоха възможност да участват в Националния кръг на състезанието, което се проведе във гр.Враца на 19.11.2011 г. От 18 участници Розалина се класира на 7-мо място, Мария – на 13-то и Цветелина на 15-то.Резултатите показват едно отлично ниво на владеене на двата езика.

***

 На проведената на 20.04.2010г. в гр. Ямбол Национална олимпиада по руски език отлично се представи Мария Димитрова от 12г клас, която събра 91 точки, получи оценка Отличен 5,75.

 ***

На 23.04.2010г. в Чуждоезиковия център в гр. Велико Търново се проведоха четения, посветени на 115 години от рождението на руския поет Сергей Есенин. Участие взеха нашите възпитанички:

 Борислава Станчева, Веста Владимирова, Даяна Василева, Мария Първанова, Михаела Тюфекчиева, Паола Добрева от 9а клас. Всички те бяха наградени с грамоти за отлично представяне от РИО гр. Велико Търново.

***

Велина Попова от 11г клас участва в Национален ученически конкурс „България – Русия, традиции и бъдеще”, посветен на 65 години от Победата над фашизма, с есе на тема „Добро и доброта – съществуват ли те по време на война”. Успешно преминала трите кръга на конкурса, Велина зае престижното трето място в крайното класиране.

***

На 15. 02. 2008 ученици от 12клас взеха участие в VIII фестивал на театралните детски и юношески колективи на руски език и бяха отличени с грамоти от община Велико Търново и от РИО – Велико Търново за инсценировка на приказката „Изворът на младостта” на руски език.

***

От 24. 03. 2008 г. бе проведена седмица на руския език. На организираното по този повод мероприятие се проведе изразително четене на стихове, изпълнени от ученици изучаващи руски език от 9, 10, 11 и 12 класове. Интерес предизвика викторината на руски език, включваща въпроси от учебнияматериал, изучаван в 9 – 12 класове и някои допълнителни занимателни въпроси. Бурни емоции и смях предизвика инсценировката на приказката „Изворът на младостта”, представена за втори път, сега на училищна сцена.

 ***

През учебната 2007/ 2008 г. учениците, изучаващи руски език като втори чужд език, взеха участие в Националната олимпиада по руски език на ниво първи чужд език. За Областен кръг бяха класирани 4 ученика – получили над 90 точки в общото класиране на Общински кръг. За Националния кръг се класира ученичката Стефания Цонева от 11 клас с 94 точки

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.