гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"
16.02.2021 г.
Патронен празник

Здравейте, златаровци!

На 16 февруари 27 училища, един университет и 18 читалища в България празнуват, защото носят името на професор доктор Асен Златаров.

Тази година няма да сме заедно, но нека да отбележим защо нашата гимназия има за патрон този успял българин:

Професор в Софийския университет; доктор по химия и физика в университета в Гренобъл; учил в Женева, специализирал в Мюнхен; основоположник на биохимията и броматологията, тоест науката за храненето в България – Асен Златаров оставя своята отчетлива следа в българската и световната наука.

Общественик, чиято гражданска позиция политиците от различните времена оценяват еднакво като напредничава, демократична и справедлива!

Затова Асен Златаров е примерът, който ни напомня защо сме в езикова гимназия и какво можем да постигнем със знаенето на езици! И много, и нищо - нищо, ако не израснем силни личности със смели мечти, както ни призовава Асен Златаров:

“Не се бойте, че ще имате неприятности с ограничените, с духовно слепите,…. Идеалът всякога побеждава, стига да е смислен, висок и човечен.“

“Вие, младите, сте гаранцията, че утре ще бъде по-хубаво, защото у вас грее идеята за нов и справедлив ред на земята…“

„Това, което младите пожелаят, ще бъде истината за утрешния ден“.

Нека училищният празник е тържество на нашата сила и надежда за успешно бъдеще, защото, както казва Асен Златаров, ние сме „гаранцията“ за бъдещето!

Честит празник, златаровци!

Портрет на проф. д-р Асен Златаров дари за патронния празник на Езиковата гимназия художникът Янко Янков.

 

Златаровци днес отбелязват 63-тата годишнина от създаването на елитното великотърновско училище. Тържеството тази година е различно заради мерките срещу разпространението на коронавируса, присъстваха по двама ученици от паралелките от 8 и 12 клас. Уважиха го председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов и ст.експертът по чужд език и майчин език в РУО Вера Петрова. По традиция пред барелефа на проф. д-р Асен Златаров бяха поднесени цветя. Букети красят и пространството пред новия портрет на патрона. Създаването му отне на Янко Янков близо 3 месеца. Рисуван е по снимки на учения, запазени от неговото семейство. Новият портрет е с размери 150х110см., намира се във фойето на училището между първите два етажа.  Художникът е роден в Горна Оряховица, завършва живопис във ВТУ. Работи в областта на класическата и модерната живопис.

Близо 30 са учениците, удостоени с Почетната грамота "Асен Златаров". Те са записали постижения в значими научни, спортни и културни конкурси и състезания. Отличени са и 10 активисти на Ученическия съвет. Грамоти получиха и учениците, присъединили се към националната кампания" Купи една книга, дари я на своето училище". По случай патронния празник на училището до дни предстои да излезе и първият електронен брой на вестник "ПЕГ-гласът". Списването му започва преди близо 20 години от възпитаници на гимназията.

ЕЛЕКТРОНЕН ВЕСТНИК на ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Ученически вестник „ЕГ- ГЛАСЪТ“ и в електронен вариант

Скъпи читатели, преди 17 години група талантливи и ентусиазирани ученици и учители създадоха училищен вестник. Нарекоха го „ЕГ - ГЛАСЪТ“, а първият му хартиен брой излезе на 13 май 2004-та. 

Щастливи сме да съобщим, че традицията е жива и дообогатена в синхрон с изискванията на модерното технологично време. След повече от месец работа ЗАЕДНО подготвихме нашия електронен вестник! "ПЕГ - гласът" е мястото, където мненията и гласът Ви се чуват, това беше и идеята на създателите на печатното издание, подкрепяме я и ние. Искаме да продължим да споделяме с Вас интересни моменти от живота в училището, да Ви запознаем със знаещи и можещи Златаровци, да Ви покажем какво можем ние!

Правим първите си стъпки с огромно желание и ентусиазъм. Всяко начало е непознато и вълнуващо, но вярваме, че ще ни подкрепите! Пишете ни, задавайте своите въпроси, включвайте се в интервютата и анкетите, публикувайте своите творби! 

 

Очакваме Ви!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.