гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Гости на ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Проф. Аврам Агов гостува на Златаровци

Аврам Агов прекрачи прага на своето училище отново. Вълнуващата среща с единадесетокласници го върна в спомените. Любопитен е фактът, че през 2008-ма той отново е бил гост на гимназията и сред тогавашните единадесетокласници е бил Драгомир Дачев, един от младите учители в ПЕГ сега.

Чрез Корея може да бъде изучаван целият регион, тя е мостът между Китай и Япония. За да бъде разбрана обаче Корея трябва да изучаваме Китай и Япония. Тук измерението на понятието "бързо" е съвсем различно. Обществата в тази част на света се задъхват, подчерта историкът, който е единственият носител на Специалната награда на университета Лангара във Ванкувър, където преподава История на Азия. Припомням, че през 2001г. Аврам Агов бе удостоен с отличието Почетен гражданин на Сеул.

"Пътешествие до Източна Азия, места и хора" бе темата на срещата на проф. Аврам Агов със Златаровци. Целта й е обогатяване на знанията по избран от тях модул, който е част от профилираната подготовка по История и цивилизации. „Със сигурност ще има продължение, защото времето не стигна, за да говорим освен за Корея и за останалите държави в региона Китай, Япония и Виетнам", подчерта Агов в края на 90-минутната дискусия, провокирала десетки любопитни въпроси от страна на учениците и представила задълбочените им познания. Всеки от тях получи като подарък екземпляр от книгата му "Самсунг или пътят на трите звезди", която разкрива до голяма степен тайните на успеха на азиатските икономически тигри.

От директора на училището Смилена Тодорова Аврам Агов прие два юбилейни сборника на гимназията с творби на учители и ученици.

Гости на ПЕГ

Френският посланик на гости

в Профилирана езикова гимназия

На 22 април 2019 г. посланикът на Република Франция в България Негово Превъзходителство г-н Ерик Льобедел беше гост на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново. Той беше посрещнат на входа на училището с хляб и сол от най-младите франкофони, учениците от VІІІ-Г клас.

В кабинета по френски език беше организирано кратко тържество, на което присъстваха председателят на Общинския съвет г-н Венцислав Спирдонов, заместник-кметът г-н Ганчо Карабаджаков, г-жа Вера Петрова, старши експерт по чужд език и майчин език в Регионално управление по образованието, много гости от местната франкофонска общност, учителите от гимназията и много настоящи и бивши ученици, изучаващи френски език. Г-жа Смилена Тодорова, директор на училището, подари на Негово превъзходителство картина върху дърво с  пейзаж от Велико Търново, изпълнена чрез техника, типична за иконите.

Г-жа Красимира Губеркова представи накратко историята на училището и по-конкретно успехите на гимназията в обучението по и на френски език през последните години. Ученичката от Х-Д клас, Йоана Гърбова зарадва публиката с песен от репертоара на Заз.

По предложение на френското правителство посланикът на Франция връчи на г-н Тошко Христов, учител по история и цивилизации на френски език, орден „Академични палми“. Отличието се връчва за заслуги в преподаването на френски език и пропагандиране на френската култура. Г-жа Губеркова, носител на същия орден от 2015 г., осигури превод за онази част от публиката, която не владее френски език.

 

Гости на ПЕГ
Гости на ПЕГ

Среща с писателя Владимир Зарев

 

     Втората от поредицата срещи със съвременни български писатели „Открий български писател” се проведе на 24 април, 2019 г. В гимназията ни гостува писателят Владимир Зарев, автор на 18 книги, 11 от които  романи, издавани преди и след 1989 година, превеждан на много европейски езици, издаван от най-представителните немски издателства и преиздаден от най-престижната немска библиотека за чужда литература.

     Той разказа на учениците, че проблемите, които най-много са го вълнували през годините, и които са го провокирали да пише проза, са основно два – за властта и за страха от смъртта, като изясни тяхното влияние върху живота на отделния човек и в глобален план.

     Писателят разсъждава върху проблема за създаване на справедлива обществена власт, на истинско демократично общество, както и върху причините, довели до разпада на съвременните ценности - издигането на парите в най-висша ценност и възприемането им като „доказателство” за успех.

     Той подчерта, че истинското щастие обаче е свързано с друго: с човешкото здраве, с постигането на хармоничност във взаимоотношенията с близките хора, с постигането на взаимна обич, в духовния път към щастието.

    Писателят препоръча на младежите измежду произведенията си, получилия широк отзвук в Германия роман „Разруха“, както и последния си (още неиздаден) роман „Чудовището”, в който става дума за погълнатостта на съвременния човек от изкуствения, нереален свят на интернет, представен от автора като Антихрист.

„Свободни ли сме наистина?”- го попитаха от публиката и „Как да убедим младите хора, които напускат България, че има смисъл да останат?”…

    В края на срещата Владимир Зарев подари на гимназията с автограф книгите: „Разруха”, „Светове” и „Поп Богомил”. Книгите можете да намерите в училищната библиотека.

Гости на ПЕГ
Гости на ПЕГ

Писателят  Захари Карабашлиев

гостува на нашата гимназия

28.02.2019 г.

 

На 28 февруари  в Актовата зала в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” стартира инициативата „Открий български писател”. Авторът на инициативата – Маргарита Сариева накратко представи идеята: да се инициират срещи на млади хора с български писатели и чрез диалог между автор и читател да се стимулира интерес към съвременната българска литература. Събитието е под патронажа на председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

     Първата от поредиците срещи бе с писателя Захари Карабашлиев. Авторът беше посрещнат радушно и с огромен интерес от страна на младежката аудитория и преподавателите на гимназията. Той разказа накратко някои случки и важни събития в живота си, които са формирали у него желание да пише. Учениците проявиха интерес към литературните предпочитания на автора, житейските му предизвикателства в чужбина, любимото измежду написаните от самия него произведения, технологията на писане,  важно ли за младите автори да участват  в литературни конкурси. Карабашлиев посъветва младежите да правят това, което им харесва, да постоянстват в усъвършенстването си, както и да ценят времето, с което разполагат.

Авторът подари на библиотеката на гимназията свои книги с автограф.

Гости на ПЕГ
Гости на ПЕГ

Гости от Германия - септември 2017 г.

Гости на ПЕГ

Десет ученици и двама преподаватели от гимназия Гешвистер Шол от гр. Зангерхаузен (Германия) бяха на посещение от 20 до 27 септември 2017 година в Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. В рамките на проект „Ученически обмен“. Приятелските отношения между двете гимназии съществуват вече повече от 15 години. Взаимните посещения допринасят за усъвършенстването на езиковите умения на учениците, изучаващи немски език, за опознаването на културата, обичаите на партньорите.

Гостите от Германия имаха възможността да разгледат Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, хълма Царевец, църквата „Рождество Христово“ и Костанцалиевата къща в Арбанаси.

През учебните дни групата от партньорското училище посещаваше уроци по немски, френски и испански език, география, история и математика. Така германските учители и ученици доиха представа за учебния процес в гимназията.

В последният ден от пребиваването  си  немските гости ни изненадаха с кратка музикална програма, с предложение за разучаване на немска песен от ХVІ век и за дегустация на типични немски ястия.

Бояна Узунова разказва:
Гости на ПЕГ
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.