гр. Велико Търново
ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Празници в ПЕГ

16.02.2021 г.

Патронен празник на

ПЕГ Проф. д-р Асен Златаров


136 години от рождението на проф. д-р Асен Златаров и 63 години от създаването на гимназията празнува днес ПЕГ Проф. д-р Асен Златаров”.Празници в ПЕГ

14.02.2020 г.

ПЕГ Проф. д-р Асен Златаров

празнува своя патронен празник

135 години от рождението на проф. д-р Асен Златаров и 61 години от създаването на гимназията днес празнуват учителите, учениците и служителите на Търновската езикова гимназия.

Много и различни инициативи и мероприятия бележат празничния ден на училището – волейболен турнир, театрални постановки на испански и френски език, забавни викторини, занимателни игри за най-новото попълнение в гимназията – осмокласниците, презентации на клубовете Архимед“ и „Ние и вселената“, популярната игра „Стани богат“ на английски език. Учениците свързаха своя патронен празник и с празника на свети Валентин, като украсиха Дървото на любовта със своите валентинки.

Златаровци за пореден път показаха, че следват заветите на своя изтъкнат патрон, пазейки спомена за него в сърцата си. Те знаят, че Това, което младите пожелаят, ще бъде истината за утрешния ден!

Празници в ПЕГ
Празници в ПЕГ

Коледа 2019 в Езикова – „богат само даващият бива“!


Рождество Христово, Коледа  е най-чистият и светъл празник - празникът, който отваря сърцата на всички! Коледа пробужда нагласа не само да бъдем добри, но и да правим добро! Няма друг празник в годината, който така да устремява хората един към друг!

Ние – учениците и учителите  от Езикова гимназия, вярвайки в доброто и в чудесата, от години тухличка по тухличка, с много любов и търпение организираме своите Коледни благотворителни концерти и базари.

Организатори на тазгодишния Коледен базар, открит на 16 декември бяха Училищният съвет на ПЕГ, педагогическият съветник  Виолетта Найденова  и X б клас с класен ръководител Ирина Еневска-Кръстева. Ученици, родители и учители за пореден път сътвориха разнообразни и красиви изделия, които изпълниха душите с коледно настроение - украса, играчки,сувенири, картички, декупаж, плетива, бижута. На особен интерес се радваше кулинарният щанд с домашно приготвени коледни сладки, баници, кексове, соленки. Работата му приключваше още след първото голямо междучасие. Към каузата на доброволците от Езикова се включиха и други млади хора от Велико Търново. Благодарим за невероятно красивите сувенири и сурвачки, изработени за нашия базар, на възпитаниците на г-жа Мария Джамбазова и г-жа Магда Чолакова от Общинския детски комплекс и на децата от арт-студиото с ръководител г-жа Емилия Михтиева.

Петият коледен концерт събра в читалище „Искра“ талантите от езикова и математическа гимназии, сладурите от вокална и танцова  формации от детска градина „Соня“,  талантливите момичетата от „The Center“. Според големия наш поет Дамян Дамянов:

 „ Богат само  даващият бива”. На сцената широко отвориха душите си, за да се сгреят и други от топлината и таланта им: Лилия Ангеличева от XIв, Гергана Стоянова от XIе, Диляна  Алексова от 10а, акробатките от Клуб по спортна акробатика „Акро Нова“ - Дарина Божилова и Маринела Люцканова - ученички от десети клас и Пламена Тошева от IX ; танцьорки от клуб „Зоки“ - Аделина Асенова от Xа, Леонора Петкова от IXд и шестокласничката от ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ Калина Косева; дядо Коледа, Снежанка и техните джуджета от X-те класове. Гости на концерта бяха Рая и нейната майка г-жа Дочка Савова и г-жа Любка Александрова – кмет на Община Левски.

 

Благодарим на всички, които с труд, средства, ентусиазъм и всеотдайност са били  съпричастни към нашата Коледа!

Събраните пари – 1996.73 лева

са внесени по сметка за лечение и рехабилитация на Раяна Николова от с. Градище.

Приятното чувство, че нашият труд е значим – Патрисия-Софи Борисова, Глория Василева, Виктория Заркова.

Празници в ПЕГ

Коледа е време за красота и щастие. Тази атмосфера се усещаше и в нашата гимназия. Коледната елха и коледната украса във фоайетата засилваха празничното настроение.

     По създадена в училището традиция, учениците от повечето паралелки украсиха класните си стаи.

Тази година след конкурса за най-красиво украсена класна стая торта си хапнаха вече натрупалите опит в това начинание – десетокласници от „г“ паралелка  и учениците от IX“а „ клас.

 

     Тук е мястото да благодарим МНОГО, ама наистина МНОГО на нашите спонсори

 г-жа Елина Александрова – родител и Ангел Ангелов - бивш ученик на Езикова.

Празници в ПЕГ

Мартенски инициативи в гимназията

Мартенско дърво зарадва и изненада великотърновците и гостите на града в празничния ден! Стволът и клоните на стария явор пред Факултета по изобразително изкуство бяха украсени с ръчно изработени червено-бели символи по инициатива на Емилия Михтиева от „Студио Арт Фентъзи“.

По случай Баба Марта, г-жа Михтиева покани Ученическия съвет на гимназията да се включи в украсата на стъблото и клоните на дървото с мартеници, избродирани кърпи и традиционни български престилки. „Идеята е, украсявайки това дърво в центъра на града, да събудим българската традиция отново“ – мотивира тя децата.

По време на официалното представяне на Мартенското дърво, своя поздрав към минувачите отправиха първокласниците от ОУ „Патриарх Евтимий“. Те рецитираха мартенски стихотворения, а нашата Мила Николова от XI“е“ им разказа легендата за мартеницата.

Ученическият съвет украси и свое Мартенско дърво, което е също толкова шарено и внася настроение. В ранно утро  на първи март усмихнатите и приветливи  помощнички на Баба Марта закичиха с мартеници ученици, учители и служители в училището.

Празници в ПЕГ
Празници в ПЕГ

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК 16.02.2019 г.

ЗЛАТАРОВЦИ - 60 ГОДИНИ ЗАЕДНО!

На 15.02.2019 г. патронният празник на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново бе почетен с тържествен спектакъл под надслов "Златаровци - 60 години заедно!".

Можете да видите моменти от спектакъла и съпътстващите събития, свързани с патронния ни празник тук.
Празници в ПЕГ

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК 16.02.2018 г.

На 16.02.2018 г. се проведе тържество по случай патронния празник на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново.

Можете да видите моменти от тържеството и състезанията, свързани с патронния ни празник тук.

Коледа 2017 г.

Празници в ПЕГ

Младите артисти на Езикова гимназия подариха

театрален празник преди Коледа

В навечерието на Коледа младите актьори от театралната студия на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”- Велико Търново сътвориха празник, който ще остави ярък спомен в съзнанието на зрителите. В продължение на два дни бяха изиграни няколко представления на спектакъла „Коледата е възможна” благотворително. Директорът на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" при Община Велико Търново д-р Вачкова, управителите на центровете за настаняване от семеен тип,  г-жа Илиева и екипът на SOS Младежки домове в града изказаха искрена благодарност от името на своите възпитаници за театралния празничен подарък.

„Коледата е възможна” е атрактивен музикален спектакъл за Снежната кралица, за откраднатото време и за Дядо Коледа, без когото Коледата е невъзможна... Представлението е едно очарователно намигване към всички малки и вече пораснали деца. Неусетно публиката става активен участник в цветния празник, наречен „Коледата е възможна”. Сценарият и постановката са дело на преподавателя по БЕЛ Маргарита Маринова, режисурата е на Веселин Василев, а студийният звукозапис – на Петър Атанасчев. В спектакъла участват Йоанна Йорданова, Христо Камбушев, Иоан-Парашкев Петров, Маги Станова, Мария Иванова, Сияна-Мария Петрова,Бояна Узунова,Божидара Кънчева,Силвия Минкова,Михаела Симитчийска,Преслава Бояджиева, Славена Първанова, Александра Копаранова и Никита Рачева.

В театралния празник взеха участие деца и младежи от центровете за настаняване от семеен тип, SOS Младежки домове и ученици от Езикова гимназия.

Празници в ПЕГ
Празници в ПЕГ
Празници в ПЕГ

2017 г. - 58 години ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

2016 г. - 57 години ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"

2014 година - 55 години Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"

Празници в ПЕГ
      


     Нашият патрон - 
проф. д-р Асен Златаров
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.