гр. Велико Търново

Актуална информация

Сертификат за участие

в НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА

през 2018/2019 г.

Актуална информация
Актуална информация

Наши ученици, наградени  с грамоти от РУО - Велико Търново за участие в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика

Регионалното управление на образованието – Велико Търново награди с грамоти ученици на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ за класиране на челни места в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика.

В ІV възрастова група съответно на първо място и второ място по български език и литература са класирани две ученички, на които преподава г-жа Маргарита Маринова-Василева :  Любомира Нанева и Елисавет Конидари.

За отлично представяне в областния кръг на олимпиадата по български език и литература с грамота е наградена  Тоня Михнева, ученичка на г-жа Людмила Бяливанова.

Грамота за класиране на трето място в областния кръг на олимпиадата по математика получава Михаил Тодоров с преподавател г-жа Димка Панайотова, заместник-директор по учебната дейност.

Актуална информация
Актуална информация

Учениците от VІІІ-Г клас превърнаха раздаването на френските езикови дипломи DELF в незабравим франкофонски празник

 

На 20 юни 2019 г. в  Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” –  В. Търново се проведе официално тържество, на което десет възпитаници на училището получиха дипломи DELF, издадени от Министерството на националното образование на Франция.

Учениците от VІІІ-Г клас представиха богата музикално-артистична програма с водещи Димана Георгиева и Алек Трифонов. Те бяха многократно аплодирани от по-големите им съученици, родители, учители и гости. Чрез стиховете на френския поет Жак Превер Василена Чукоева, Елица Съйкова, Кристина Илиева, Катрин Данаилова, Мартина Богомилова, Александра Георгиева, Джанер Мехмедов, Йоана Дочева, Милка Александрова, Владимир Уилямс, Преслава Раднева и Селин Шекатова представиха сцени от училищния живот. Никол Христова, Стефани Хараламбиева, Натали Йорданова, Тодор Кундевски и Алек Трифонов зарадваха публиката с драматизации на баснята на Лафонтен „Лисицата и гарванът“, откъси от „Малкият принц“ на Сент-Екзюпери и  от „Скъперникът“ на Молиер.  Изпълнението на любими френски песни от Андрея Величкова и Калоян Колев, както и от целия клас развълнува силно публиката. Младите франкофони показаха завидни познания по история, география и култура на Франция като отговаряха на въпросите от викторината, подготвена от Даница Христова.

Френските езикови дипломи DELF бяха връчени от доц. д-р Веска Кирилова, ръководител катедра „Романистика“ към ВТУ „Св. Св.  Кирил и Методий“, в присъствието на Мадлен Аврамова, директор на „Алианс франсез“, ръководството на училището, родители и ученици.

Дипломите DELF са вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорящите  страни, а от миналата година и за много български висши учебни заведения. За да ги получат, учениците се явиха на писмен и устен изпит с четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване.

Актуална информация
Актуална информация

Наша ученичка се класира на призово място на

Национален конкурс за детска авторска приказка

„Ще ти разкажа приказка“

На 3 юни 2019 г. в залата на Българския културен център в София бяха връчени наградите на Национален детски конкурс за авторска приказка, проведен под егидата на Столична община. В него взеха участие 279 ученици от цялата страна в две възрастови групи. Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – Георги Константинов, писател и поет, главен редактор на сп. „Пламък“, член на Съюза на българските писатели; членове : Станислав Георгиев – старши експерт по български език и литература в РУО – София-град, Петя Йотова – поетеса, член на Съюза на българските писатели; Нели Горанова – главен експерт в Дирекция „Култура“, член на Съюза на българските писатели.

На второ място във възрастовата група за ученици на 13-15 години се класира Теодора Андонова от ІХ-В, която се представи с приказката „Принцесата и разбойникът“. Наградата й, грамота и таблет, бе връчена от г-н Станислав Георгиев.

Актуална информация
Актуална информация

Самоуправление

в Профилирана езикова гимназия

„Проф. д-р Асен Златаров“

3 ЮНИ 2019 г. – ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

 

Деловата игра „Ден на ученическото самоуправление“ е традиционна форма на участие на учениците от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров“ в образователния процес и е форма на творческо взаимодействие между ученици, учители и служители в гимназията. Не говорим просто за игра, която цели забавление. Говорим за опит, добит с възпитателна цел. Основната идея е да се даде възможност младежите сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за разгръщане на творческия потенциал на учениците, популяризация на професията на педагога.

130 ученици поеха властта в Езиковата гимназия, като се спази традицията на този ден те да заемат местата и да изпълняват задълженията на: директор, заместник-директор, педагогически съветник, библиотекар, технически изпълнител, охрана, хигиенист, работник в лавката.

Работният ден започна рано сутринта с официално предаване на властта. Младите хора поеха отговорностите за управлението на училището и целия учебен процес. Младите учители през целия ден изнасяха уроци по различни предмети.

Единадесетокласничката Траяна Долчинкова седна в директорския стол и за няколко часа поработи редом с директорката Смилена Тодорова. Те проведоха съвещания с дубльори класни ръководители и със заместник-директорите.

Мила Николова, Екатерина Спасичкова и Йоана Дървеняшка от 11 клас поеха отговорностите на зам.-директори по учебната дейност. За връзките с медиите бяха ангажирани Пресиян Кашев и Мирела Ангелова, а с отговорностите на педагогическия съветник успешно се справяше Силвия Минкова. Владимира Банкова и Ивана Боболова от X“е“ избраха да обслужват посетителите на училищната лавка. Библиотеката е любимо място на Ива Петрова от X “а” клас. Именно затова тя избра да прекара Деня на самоуправлението сред книгите.

Канцеларията бе поверена на Рая Здравкова - X „б“. Разбира се, че училището не остана и без хигиенисти. Ученици заместиха дори чичо Сашо и чичо Пешо от поддръжката. В голямото междучасие в двора, всеки можеше да изиграе любимото си хоро.

Денят беше изпълнен с положителни емоции, които не позволиха на напрежението и умората да се отразят на работата.

Актуална информация
Актуална информация
Актуална информация

Стипендии за XI Младежки международен форум за Световно културно наследство

От 27 до 31 май 2019 г. Леонора Петкова и Ивена Ченова  от VІІІ-Д клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“  участваха в Единайсетия младежки международен форум за Световно културно наследство. Под ръководството на г-жа Снежина Стефанова  те се представиха с видеопрезентация на тема ‘’Велико Търново - столица на Второто българско царство”.

Форумът беше проведен в Мадрид и Сантяго де Компостела. Участници в събитието бяха представители на Великобритания, Китай, Тунис, Узбекистан, Парагвай, Екваториална Гвинея и др. България не е имала свои пратеници от 2005 г., а тази година нашите ученички са единствените представители на страната ни. Българският посланик в Испания уважи форума с присъствието си.

Актуална информация
Актуална информация

Първо място в конкурс по превод от испански език, организиран от Сдружението на преводачите

Елеонора Дончева от Х-Е клас участва в Конкурса за превод от испански език, организиран от Сдружението на преводачите, Френския институт, Институт „Сервантес“ и издателство „Колибри“. След участие в трите етапа на конкурса, нашата ученичка спечели първо място. Тя получи своята грамотата и награда на 16 май 2019 г.

Актуална информация
Актуална информация
Актуална информация

ИЗПРАЩАНЕ

на випуск 2019г.

Актуална информация
Актуална информация

Национален ученически театрален фестивал на немски език

"Завесата се вдига за немския език"

Огледайте се - живеем в блато. До такава степен сме затънали в боклуци, че цветята не искат да цъфтят. Земята ще загине, а ние мислим за пари и чакаме спасение. Ще дойде ли? И кой ще го изпрати? Това е идеята на постановката по авторския текст „Чакаме...“ на Бояна Узунова от  11в клас, с която ученици от 11в,10в и 9в клас участваха в Националния ученически театрален фестивал на немски език "Завесата се вдига за немския език" от 9 до 11 май в Пазарджик. Веселин Врачовски и Иван Желязков от 11в бяха удостоени със специалната награда за най-добра мъжка роля.

Актуална информация

„Криворазбраната цивилизация”

с награда от Национален фестивал

 

          Театралната студия на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” представи своя оригинален прочит на българската класическа комедия „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников на национален театрален форум. Спектакълът е съвместен проект на Театър ВЕСЕЛ и младите актьори. Постановката и оригиналната звукова картина са дело на Веселин Василев, а студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Драматургичната адаптация и диалозите са реализирани от Маргарита Маринова. Ролите са поверени на Вероника Калчева, Веселин Врачовски, Сияна-Мария Петрова, Алек Трифонов, Силвия Минкова, Михаела Симитчийска, Бояна Узунова, Наталия Начева, Лилия Ангеличева, Иван Желязков, Александра Копаранова, Александра Кияшко, Симона Димитрова, Маги Станова, Маргарита Маринова (глас) и Веселин Василев (глас).

          Представлението е емоционална за зрителя среща с комедията на Добри Войников, която потвърждава старата истина, че талантливо написаната творба пренася своите послания през времето и пространството.

           Спектакълът осмисля възрожденски поучителното в контекста на нашето съвремие, без да прави директни препратки, без да се опира на битово-примитивното и евтино да се заиграва с публиката. Грамотен, умен и мъдър прочит на текста; модерна, елегантна, четивна постановка; блестяща, органична игра. Представлението е в духа на най-истинската ни представа за театъра – изкуството, което забавлява и обогатява.

            За „Криворазбраната цивилизация” младите театрали получиха наградата за спектакъл на Четиринадесетия национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц”, присъдена от НЧ „Извор-1873” с.Самоводене във Велико Търново. Представлението е селектирано за участия и на фестивали в Поморие, Русе, Лом и Каварна.

Актуална информация

Г-н Тошко Христов е рицар

на престижния френски орден

„Академични палми“

 

На 22.04.2019 г. Негово превъзходителство посланикът на Франция в България Ерик Льобедел връчи на г-н Тошко Христов орден „Академични палми“ – държавно отличие на Франция.

Отличието е признание за цялостната дейност на г-н Христов, който има значителни заслуги за развитието на обучението по френски език и по история на френски език.

Актуална информация
Актуална информация

Национален кръг на Олимпиадата по английски език 2019 г.

За поредна година ученичката от Ха клас Валентина Блажева се представи изключително достойно на ежегодните състезания по английски език. Тази година Валентина зае трето място на националния кръг на олимпиадата по английски език с резултат от 87т. Тя постигна и забележителен успех на националния кръг на състезанието по английски език Longman Competition, Категория PTE General , LEVEL 3, като с резултат от 72,50т беше класирана на трето място. За отличното си представяне  Валентина получи грамота, ваучер и речник от Pearson/ Longman.

Актуална информация
Актуална информация

Благотворителен спектакъл

На 16.04.2019 г. Театър „Весел“ с участието на ученици от театралната студия на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха спектакъла   „Криворазбраната цивилизация“ с благотворителна цел. Сумата от 830 лева е преведена по сметката на Никол Николаева Владкова, която се нуждае спешно от средства за лечение.

Актуална информация
Актуална информация

„Ден на отворените врати“ в Апелативен съд – Велико Търново

На 12. 04. 2019г ученици от Ха клас взеха участие в ежегодно провежданата инициатива „Ден на отворените врати“ в Апелативен съд – Велико Търново. За първи път в България те представиха пред публика симулация на съдебен процес по молба за международна правна помощ за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка. Десетокласниците под ръководството на г-жа Десислава Данчева влязоха в ролята на български и ирландски съдебни състави. Te осъществиха разпит на свидетел съгласно всички процедурни правила, като демонстрираха високи лингвистични умения при провеждането на процеса на два езика и извършването на необходимия превод. Учениците обогатиха правната си култура като се запознаха от близо с правилата и механизмите, по които се осъществява подобен разпит и получиха възможност да упражнят езиковите си умения и да научат повече за ключовата роля на преводача в осъществяването на подобни разпити.

Учениците и г-жа Данчева получиха благодарствени грамоти от Ръководството на Апелативен съд – Велико Търново.  

Актуална информация

Проект „Лезефюксе ”- 2019

       На 11.04. 2019 се проведе училищния кръг на проекта Lesefüchse International“.  

      Целта на проекта е да се даде възможност на учениците да четат съвременна немска литература на оригинален език и да се поддържа интереса  и желанието към  четенето.

      Гости на състезанието бяха госпожа Ева Цик, ръководството на гимназията и учениците от IХ клас.

      Участие в проекта взеха 12 ученици от Х-DSD клас, които трябваше да прочетат четири  книги от немски съвременни автори и чиито основни теми са свързани с ежедневието и проблемите  на младите хора. Участниците представиха разработени от тях презентации, чрез които запознаха публиката с авторите, главните герои и сюжета на книгите. След това се проведе дискусия, по време на която всеки ученик имаше възможността да изрази своите впечатления, размисли и аргументирано мнение за книгите.

    Жури от трима членове  определи победителя в състезанието  - Лилия Ангеличева, която

ще се състезава с ученици от други езикови гимназии на националния кръг, който ще се проведе в гр. Пловдив.

    

                                          

                                           Projekt „Lesefüchse „ – 2019

Am 11.04.2019 wurde das Schulfinale des Projekts „Lesefüchse International“ durchgeführt. Das Ziel des  Projekts ist den Deutschlernenden die gegewärtige deutsche Literatur nahezubringen und das Interesse und die Lust am Lesen zu fördern.

Gäste am  Wettbewerb waren Frau Eva Zick, die Schulleitung und die Schüler der neunten Klasse.

Am Projekt haben sich 12 Schüler aus der 10. DSD-Klasse beteiligt. Sie haben vier Bücher von gegenwärtigen deutschen Autoren gelesen, in denen die Grundthemen den Alltag und die Probleme der Jugendlichen betreffen. Die Teilnehmer haben Präsentationen angefertigt und dem Publikum die Autoren, die Grundthemen , die Hauptfiguren und die Handlung der Bücher vorgestellt. Danach wurde eine Diskussion durchgeführt und die Schüler hatten die Möglichkeit, ihre Eindrücke und Meinungen auszudrücken und zu argumentieren.

Die Jury aus drei Mitgliedern hat den Schulsieger ausgezeichnet – Lilia Angelicheva.

Sie wird am Wettbewerb an der Nationalrunde in Plovdiv gegen die Schulsieger aus anderen Fremdsprachengymnasien teilnehmen.

Актуална информация
Актуална информация

Дискусия за Търновската конституция

 

На 12 април 2019 г. ученици от ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" участваха в дискусионна среща, посветена на Търновската конституция и конституционализма в България.

 Срещата се проведе в една от залите на Община Велико Търново и беше ръководена от доц. д-р Мариана Йовевска – преподавател по история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Дискусията е част от изявите за отбелязване на 140-годишния юбилей от приемането на Търновската конституция и в нея взеха участие и ученици ПМГ "Васил Друмев" и СУ "Емилиян Станев". 

 Инициативата беше организирана от Клуба за ООН към ОДК - Велико Търново с ръководител Мария Джамбазова.

Актуална информация

ПОСЕЩЕНИЕ В БУКУРЕЩ (РУМЪНИЯ)

втора мобилност по проект на

профилирана езикова гимназия по програма „еразъм +“

 

От 24 до 28 март 2019 г. се проведе втората мобилност по проект „Градовете на Европа : огледала на миналото, образи на бъдещето“. Чрез него Профилирана езикова гимназия – Велико Търново работи заедно с училища от Франция, Румъния и Литва по Ключова дейност 2 на европейската програма „Еразъм +“.

Домакин беше създаденото през 1851 г. Централно училище (Școala Centrală) в Букурещ. В нашата делегация бяха включени г-н Тошко Христов (заместник-директор по учебната дейност), г-жа Адриана Мъглова (старши учител по френски език) и г-н Драгомир Дачев, учител по история и цивилизация и осем ученици от паралелки, в които английският се изучава като първи или втори чужд език: Валентина Блажева, Вероника Калчева, Виктория Заркова, Гергана Ганева, Иоан-Парашкев Петров, Любомира Нанева, Мирела Иванова и Пенка Димитрова. Домакините бяха подготвили много разнообразна програма. Обучителните дейности по групи дадоха възможност на учениците да се запознаят с редица паметници на градската архитектура. Участниците в мобилността посетиха двореца „Котрочени“, Музея на съвременното изкуство, Музея на Национална банка и Музея на селото.  

През месец септември 2019 г. Езикова гимназия ще посрещне партньорите си, за да им представи паметници на културно-историческото наследство в нашия град.

 

Актуална информация
Актуална информация

Финал на първия в България проект на Френско-германската служба за младежта

От 17 до 25 март 2019 г. Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново беше домакин на третата и заключителна среща по проект, подкрепен от  Френско-германската служба за младежта (OFAJ/DFJW) и посветен на френско-германското помирение като пример за разбирателството на Балканите.  Като крайни продукти учениците от Велико Търново, гр. Визил (Франция) и гр. Делменхорст (Германия) подготвиха интервюта, радиоемисии, песни и постери. На 21 март 2019 г. младите франкофони (четиринадесет   от България и по седем от Франция и Германия)  представиха под формата на радиоемисия спектакъл на френски, немски, български и английски език. Приятна изненада, подготвена от домакините, бяха народните хора, в които с удоволствие се включиха гостите от чужбина и публиката от паралелките, изучаващи френски и немски език.

В културната програма на срещата бяха включени: франкофонският празник, организиран от Езикова гимназия и СУ „Ем. Станев“ в залата на общината; посещението на паметника „Асеневци“ с беседа на английски език, водена от възпитаници на Езикова гимназия, подготвяни за екскурзоводи от г-жа М. Джамбазова; посещението на мултимедийния център „Царевград  Търнов“. Незабравими за гостите ще останат спектакълът „Звук и светлина“ и празничните илюминации на 22 март, празникът на Велико Търново. На 23 март участниците  посетиха Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро“, а в архитектурно-етнографския комплекс „Етъра“можаха да се запознаят с традиционните за Възраждането занаяти .

Инициатор на проекта е г-жа Елен Лийогар, учител по история и география, която ръководи френския екип и при трите международни срещи. В Германия дейностите по проекта са организирани от г-н Вернер Крампер, преподавател по френски език.  По време на мобилностите немските ученици са ръководени от г-жа Целия Дженгис. Езикова гимназия се включва в проекта със съдействието на г-жа Валери Дрейк от Френския институт в София  и на г-жа Мадлена Аврамова, ръководител на Алианс франсез – Велико Търново. Мобилностите на българските групи са под ръководството на г-н Драгомир Дачев и г-н Тошко Христов, които  преподават история и цивилизация. Проектът разкри невероятни възможности пред учениците за взаимно опознаване на културите и образователните системи, а на учителите предостави поле за споделяна на добри педагогически практики.

Актуална информация
Актуална информация
Актуална информация

На 8 и 9 март 2019 г. Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен беше домакин на Национална олимпиада по руски език с участието на 121 ученици от 16 области на страната.

https://dariknews.bg/regioni/pleven/pleven-beshe-domakin-na-nacionalna-olimpiada-po-ruski-ezik-2152769

 Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново поема щафетата и догодина ще ние бъдем домакини.

Актуална информация

БАДМИНТОН

На 26.02.2019 г. в зала „Сава Величков“ – Велико Търново се проведе общинският етап от Ученическите спортни игри – бадминтон - девойки. Под ръководството на г-жа Венцислава Петрова отборът на нашата гимназия се класира на първо място с 14 победи от 14 срещи.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg