гр. Велико Търново

Актуална информация

МЕЖДУУЧИЛИЩНА ДИСКУСИЯ „ПИЯНИ ОТ ЛЮБОВ“

         Междуучилищна дискусия под надслов „Пияни от любов“ се проведе в Регионалната здравна инспекция. Инициативата е част от Национална антиспин кампания на Министерството на здравеопазването, посветена на Деня на влюбените и се организира от РЗИ, Община Велико Търново и Младежкия дом в старата столица.

 

         В срещата участваха ученици и преподаватели от четири  училища –  ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, СУ „Емилиян Станев“, ПМГ „Васил Друмев“, ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ .

Те представиха предварително подготвени проекти по темите: „ХИВ и СПИН – същност на заболяването“, „ХИВ И СПИН – профилактика“, „СПИН и популярни личности“ и „Пияни от любов“.

 

Публиката стана свидетел на задълбочени знания и атрактивни изпълнения. Участниците проявиха изключително старание и креативност при подготовката си.
         След представянето на проектите, учениците се включиха в забавни интерактивни игри и демонстрации.
         Всички  получиха грамоти, подаръци, валентинки и здравно-образователни материали.

 

В отбора на ПЕГ се включиха: Патрисия-Софи Борисова  Xб ,Глория Василева Xб, Есин Мехмедали Xв,  КатеринаПопова Xв и Кристина Николова  Xд.

Актуална информация

Театър на испански език

На 17 февруари 2020 г. на сцената на Читалище "Искра" - Велико Търново младите театрали от Групата за занимания по интереси „Театър на испански език“ при Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - В. Търново с ръководител Даниел Алонсо Пикерас представиха премиерния си спектакъл „Белите церемонии“ от Карлос Фуентес (Carlos Fuentes, Ceremonias del alba). Групата работи по проект BG05M2OP001-2.011-0001, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г.

 

Постановката е част от подготовката им за участие в ХХI Национален конкурс за училищни театри на испански език, който ще се проведе на 21-22 февруари 2020 г. в София.

Актуална информация

„Русский медвежонок” – 2019

„Русский медвежонок” е международно лингвистично състезание, което се провежда ежегодно и е организирано от Дружество с ограничена отговорност ( ООО „Слово” ) и Център за допълнително образование гр. Киров, Русия. В него се състезават учащи се от Русия, както и представители на повече от 100 държави. Въпросите са 30 и включват знания от областта на лингвостранознанието, езикознанието, литературата, изкуствата, спорта. Участниците са разпределени в 5 възрастови групи. Вариантите са два: по материали за руските училища, и за начинаещи изучаването на руски език чужденци.

На 14.11.2019 г. се проведе поредното състезание. В категорията „Малък задграничен регион” от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” онлайн се включиха трима ученици от X б и двама - от XI б. В рамките на 75 минути работиха по варианта за руските училища. Представянето им е повече от успешно. Единадесетокласниците завоюваха 2 челни места: Атанаска Узунова – I място; Пламена Балдахинова – II място; В тази възрастова група са участвали общо 498 чужденци.

Достойно се представиха и „русистите” от X б: Глория Георгиева зае I място, Виктория Йорданова – II, Пламен Кенаров – III място, като в тази възрастова група участниците – чужденци са 53206.

Наградените ученици получиха Сертификат за участието си и пожелания за бъдещи успешни изяви в областта на изучаването и усвояването на чуждите езици, защото овладяването на всеки чужд език е отворена врата към света!

Актуална информация

На 27 ноември 1919 г. е подписан Ньойския договор, бележещ края на участието на България в Първата световна война. Министър-председателят на България Александър Стамболийски получава договора като диктат, т. е. без право да го обсъжда и коментира. При завръщането му от Франция множество граждани го чакат на гара София. На въпроса „Г-н Стамболийски, какво стана в Париж?“ премиерът отговаря кратко : „Погребахме България!“.

Ученици от различни класове на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ инициираха отбелязване на стогодишнината от трагичното събитие като се снимаха облечени в черно. Така те почетоха своите прадеди, паднали по полетата на Първата световна война.

Актуална информация
Актуална информация

Двама ученици от Езикова гимназия с отличия

 от Националния младежки конкурс

за поезия „Веселин Ханчев“- Стара Загора

 

Двама ученици от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново получиха отличия на тридесет и шестото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора. Дванайсетокласниците Бояна Узунова и Преслав Търпанов са членове на Литературно студио „Почерци”, създадено през 2016 г. от Северина Плачкова - учител по български език и литература. Стихотворенията на Бояна и Преслав впечатлиха авторитетното жури. Поетите Иво Рафаилов, Мария Донева и Васил Б. Видински в качеството си на жури връчиха наградите на всички отличени участници на тържествена галавечер, която се проведе на 1 ноември 2019 г. в Регионалния исторически музей. По традиция за всички участници в НМКП „Веселин Ханчев” се организира и поетическа работилница с участие на журито. Тази година тя се проведе на 2 ноември 2019 г. в къщата музей „Гео Милев“.

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви. Организира се от Библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев" и е част от културния календар на Община Стара Загора.

Актуална информация
Актуална информация

Сертификати

На 24 септември 2019 г. четири ученички от ХІ-Д клас получиха сертификатите си  за билингвално обучение на френски език. През месец май 2019 г. те защитиха свои разработки на френски език пред комисия с представител на Френския институт. Сертификатът се издава  от българското министерство на образованието и науката и от Френския институт в потвърждение на това, че са изучавали предмет(и) на френски език. Разработките на Мария Маринова, Силвия Минкова и Траяна Долчинкова са по история, а Мирослава Демирева е избрала интердисциплинарна тема по история и химия.

Актуална информация
Актуална информация

Сертификат за участие

в НАЙ-ГОЛЕМИЯ УРОК В СВЕТА

през 2018/2019 г.

Актуална информация
Актуална информация

Наши ученици, наградени  с грамоти от РУО - Велико Търново за участие в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика

Регионалното управление на образованието – Велико Търново награди с грамоти ученици на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ за класиране на челни места в областния кръг на националните олимпиади по български език и математика.

В ІV възрастова група съответно на първо място и второ място по български език и литература са класирани две ученички, на които преподава г-жа Маргарита Маринова-Василева :  Любомира Нанева и Елисавет Конидари.

За отлично представяне в областния кръг на олимпиадата по български език и литература с грамота е наградена  Тоня Михнева, ученичка на г-жа Людмила Бяливанова.

Грамота за класиране на трето място в областния кръг на олимпиадата по математика получава Михаил Тодоров с преподавател г-жа Димка Панайотова, заместник-директор по учебната дейност.

Актуална информация
Актуална информация

Учениците от VІІІ-Г клас превърнаха раздаването на френските езикови дипломи DELF в незабравим франкофонски празник

 

На 20 юни 2019 г. в  Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” –  В. Търново се проведе официално тържество, на което десет възпитаници на училището получиха дипломи DELF, издадени от Министерството на националното образование на Франция.

Учениците от VІІІ-Г клас представиха богата музикално-артистична програма с водещи Димана Георгиева и Алек Трифонов. Те бяха многократно аплодирани от по-големите им съученици, родители, учители и гости. Чрез стиховете на френския поет Жак Превер Василена Чукоева, Елица Съйкова, Кристина Илиева, Катрин Данаилова, Мартина Богомилова, Александра Георгиева, Джанер Мехмедов, Йоана Дочева, Милка Александрова, Владимир Уилямс, Преслава Раднева и Селин Шекатова представиха сцени от училищния живот. Никол Христова, Стефани Хараламбиева, Натали Йорданова, Тодор Кундевски и Алек Трифонов зарадваха публиката с драматизации на баснята на Лафонтен „Лисицата и гарванът“, откъси от „Малкият принц“ на Сент-Екзюпери и  от „Скъперникът“ на Молиер.  Изпълнението на любими френски песни от Андрея Величкова и Калоян Колев, както и от целия клас развълнува силно публиката. Младите франкофони показаха завидни познания по история, география и култура на Франция като отговаряха на въпросите от викторината, подготвена от Даница Христова.

Френските езикови дипломи DELF бяха връчени от доц. д-р Веска Кирилова, ръководител катедра „Романистика“ към ВТУ „Св. Св.  Кирил и Методий“, в присъствието на Мадлен Аврамова, директор на „Алианс франсез“, ръководството на училището, родители и ученици.

Дипломите DELF са вход за всички най-известни университети във Франция и френскоговорящите  страни, а от миналата година и за много български висши учебни заведения. За да ги получат, учениците се явиха на писмен и устен изпит с четири компонента – слушане, четене, писмено и устно изразяване.

Актуална информация
Актуална информация

Наша ученичка се класира на призово място на

Национален конкурс за детска авторска приказка

„Ще ти разкажа приказка“

На 3 юни 2019 г. в залата на Българския културен център в София бяха връчени наградите на Национален детски конкурс за авторска приказка, проведен под егидата на Столична община. В него взеха участие 279 ученици от цялата страна в две възрастови групи. Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – Георги Константинов, писател и поет, главен редактор на сп. „Пламък“, член на Съюза на българските писатели; членове : Станислав Георгиев – старши експерт по български език и литература в РУО – София-град, Петя Йотова – поетеса, член на Съюза на българските писатели; Нели Горанова – главен експерт в Дирекция „Култура“, член на Съюза на българските писатели.

На второ място във възрастовата група за ученици на 13-15 години се класира Теодора Андонова от ІХ-В, която се представи с приказката „Принцесата и разбойникът“. Наградата й, грамота и таблет, бе връчена от г-н Станислав Георгиев.

Актуална информация
Актуална информация

Самоуправление

в Профилирана езикова гимназия

„Проф. д-р Асен Златаров“

3 ЮНИ 2019 г. – ДЕН НА УЧЕНИЧЕСКОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

 

Деловата игра „Ден на ученическото самоуправление“ е традиционна форма на участие на учениците от ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров“ в образователния процес и е форма на творческо взаимодействие между ученици, учители и служители в гимназията. Не говорим просто за игра, която цели забавление. Говорим за опит, добит с възпитателна цел. Основната идея е да се даде възможност младежите сами да организират учебния процес в училище и да бъдат част от управлението, което дава шанс за разгръщане на творческия потенциал на учениците, популяризация на професията на педагога.

130 ученици поеха властта в Езиковата гимназия, като се спази традицията на този ден те да заемат местата и да изпълняват задълженията на: директор, заместник-директор, педагогически съветник, библиотекар, технически изпълнител, охрана, хигиенист, работник в лавката.

Работният ден започна рано сутринта с официално предаване на властта. Младите хора поеха отговорностите за управлението на училището и целия учебен процес. Младите учители през целия ден изнасяха уроци по различни предмети.

Единадесетокласничката Траяна Долчинкова седна в директорския стол и за няколко часа поработи редом с директорката Смилена Тодорова. Те проведоха съвещания с дубльори класни ръководители и със заместник-директорите.

Мила Николова, Екатерина Спасичкова и Йоана Дървеняшка от 11 клас поеха отговорностите на зам.-директори по учебната дейност. За връзките с медиите бяха ангажирани Пресиян Кашев и Мирела Ангелова, а с отговорностите на педагогическия съветник успешно се справяше Силвия Минкова. Владимира Банкова и Ивана Боболова от X“е“ избраха да обслужват посетителите на училищната лавка. Библиотеката е любимо място на Ива Петрова от X “а” клас. Именно затова тя избра да прекара Деня на самоуправлението сред книгите.

Канцеларията бе поверена на Рая Здравкова - X „б“. Разбира се, че училището не остана и без хигиенисти. Ученици заместиха дори чичо Сашо и чичо Пешо от поддръжката. В голямото междучасие в двора, всеки можеше да изиграе любимото си хоро.

Денят беше изпълнен с положителни емоции, които не позволиха на напрежението и умората да се отразят на работата.

Актуална информация
Актуална информация
Актуална информация

Стипендии за XI Младежки международен форум за Световно културно наследство

От 27 до 31 май 2019 г. Леонора Петкова и Ивена Ченова  от VІІІ-Д клас на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“  участваха в Единайсетия младежки международен форум за Световно културно наследство. Под ръководството на г-жа Снежина Стефанова  те се представиха с видеопрезентация на тема ‘’Велико Търново - столица на Второто българско царство”.

Форумът беше проведен в Мадрид и Сантяго де Компостела. Участници в събитието бяха представители на Великобритания, Китай, Тунис, Узбекистан, Парагвай, Екваториална Гвинея и др. България не е имала свои пратеници от 2005 г., а тази година нашите ученички са единствените представители на страната ни. Българският посланик в Испания уважи форума с присъствието си.

Актуална информация
Актуална информация

Първо място в конкурс по превод от испански език, организиран от Сдружението на преводачите

Елеонора Дончева от Х-Е клас участва в Конкурса за превод от испански език, организиран от Сдружението на преводачите, Френския институт, Институт „Сервантес“ и издателство „Колибри“. След участие в трите етапа на конкурса, нашата ученичка спечели първо място. Тя получи своята грамотата и награда на 16 май 2019 г.

Актуална информация
Актуална информация
Актуална информация

ИЗПРАЩАНЕ

на випуск 2019г.

Актуална информация
Актуална информация

Национален ученически театрален фестивал на немски език

"Завесата се вдига за немския език"

Огледайте се - живеем в блато. До такава степен сме затънали в боклуци, че цветята не искат да цъфтят. Земята ще загине, а ние мислим за пари и чакаме спасение. Ще дойде ли? И кой ще го изпрати? Това е идеята на постановката по авторския текст „Чакаме...“ на Бояна Узунова от  11в клас, с която ученици от 11в,10в и 9в клас участваха в Националния ученически театрален фестивал на немски език "Завесата се вдига за немския език" от 9 до 11 май в Пазарджик. Веселин Врачовски и Иван Желязков от 11в бяха удостоени със специалната награда за най-добра мъжка роля.

Актуална информация

„Криворазбраната цивилизация”

с награда от Национален фестивал

 

          Театралната студия на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” представи своя оригинален прочит на българската класическа комедия „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников на национален театрален форум. Спектакълът е съвместен проект на Театър ВЕСЕЛ и младите актьори. Постановката и оригиналната звукова картина са дело на Веселин Василев, а студийният звукозапис е осъществен от Петър Атанасчев. Драматургичната адаптация и диалозите са реализирани от Маргарита Маринова. Ролите са поверени на Вероника Калчева, Веселин Врачовски, Сияна-Мария Петрова, Алек Трифонов, Силвия Минкова, Михаела Симитчийска, Бояна Узунова, Наталия Начева, Лилия Ангеличева, Иван Желязков, Александра Копаранова, Александра Кияшко, Симона Димитрова, Маги Станова, Маргарита Маринова (глас) и Веселин Василев (глас).

          Представлението е емоционална за зрителя среща с комедията на Добри Войников, която потвърждава старата истина, че талантливо написаната творба пренася своите послания през времето и пространството.

           Спектакълът осмисля възрожденски поучителното в контекста на нашето съвремие, без да прави директни препратки, без да се опира на битово-примитивното и евтино да се заиграва с публиката. Грамотен, умен и мъдър прочит на текста; модерна, елегантна, четивна постановка; блестяща, органична игра. Представлението е в духа на най-истинската ни представа за театъра – изкуството, което забавлява и обогатява.

            За „Криворазбраната цивилизация” младите театрали получиха наградата за спектакъл на Четиринадесетия национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество „Малкият принц”, присъдена от НЧ „Извор-1873” с.Самоводене във Велико Търново. Представлението е селектирано за участия и на фестивали в Поморие, Русе, Лом и Каварна.

Актуална информация

Г-н Тошко Христов е рицар

на престижния френски орден

„Академични палми“

 

На 22.04.2019 г. Негово превъзходителство посланикът на Франция в България Ерик Льобедел връчи на г-н Тошко Христов орден „Академични палми“ – държавно отличие на Франция.

Отличието е признание за цялостната дейност на г-н Христов, който има значителни заслуги за развитието на обучението по френски език и по история на френски език.

Актуална информация
Актуална информация

Национален кръг на Олимпиадата по английски език 2019 г.

За поредна година ученичката от Ха клас Валентина Блажева се представи изключително достойно на ежегодните състезания по английски език. Тази година Валентина зае трето място на националния кръг на олимпиадата по английски език с резултат от 87т. Тя постигна и забележителен успех на националния кръг на състезанието по английски език Longman Competition, Категория PTE General , LEVEL 3, като с резултат от 72,50т беше класирана на трето място. За отличното си представяне  Валентина получи грамота, ваучер и речник от Pearson/ Longman.

Актуална информация
Актуална информация

Благотворителен спектакъл

На 16.04.2019 г. Театър „Весел“ с участието на ученици от театралната студия на Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха спектакъла   „Криворазбраната цивилизация“ с благотворителна цел. Сумата от 830 лева е преведена по сметката на Никол Николаева Владкова, която се нуждае спешно от средства за лечение.

Актуална информация
Актуална информация

„Ден на отворените врати“ в Апелативен съд – Велико Търново

На 12. 04. 2019г ученици от Ха клас взеха участие в ежегодно провежданата инициатива „Ден на отворените врати“ в Апелативен съд – Велико Търново. За първи път в България те представиха пред публика симулация на съдебен процес по молба за международна правна помощ за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка. Десетокласниците под ръководството на г-жа Десислава Данчева влязоха в ролята на български и ирландски съдебни състави. Te осъществиха разпит на свидетел съгласно всички процедурни правила, като демонстрираха високи лингвистични умения при провеждането на процеса на два езика и извършването на необходимия превод. Учениците обогатиха правната си култура като се запознаха от близо с правилата и механизмите, по които се осъществява подобен разпит и получиха възможност да упражнят езиковите си умения и да научат повече за ключовата роля на преводача в осъществяването на подобни разпити.

Учениците и г-жа Данчева получиха благодарствени грамоти от Ръководството на Апелативен съд – Велико Търново.  

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg